abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Ondernemen in Meppel: Bart Lever

Je erfenis naar je ex?

Door Bart Lever op vrijdag 11 november 2016 15:27
  • ignore touch

    © Pixabay

mail pinterest

Als je geen testament maakt, kan een ex-partner je erfenis in handen krijgen. Het kan daarbij gaan om je eigen ex, maar ook om de ex van één van je kinderen. Met een goed testament kun je dit gelukkig anders regelen.

Als je geen testament hebt gemaakt, dan erft je partner niet meer van jou nadat je gescheiden bent. Dat staat zo in de wet geregeld. 
Als je samen met je ex een minderjarig kind hebt, wil je misschien toch iets regelen in een testament. Stel je voor dat je een ongeluk krijgt en je overlijdt. Door het overlijden erft jullie kind van je.

Als daarna ook het kind overlijdt, is je ex-partner, op grond van de wet, als ouder van jullie kind de erfgenaam van dat kind en krijgt hij of zij zo via jullie kind je erfenis toch in handen. Je kunt dit anders regelen in je testament. Ook als je kinderen gaan scheiden, kan je erfenis bij de ex van je kind terechtkomen. Je kinderen kunnen met hun partner afspreken dat zij alles met elkaar delen (gemeenschap van goederen). Op dit moment is dat de wettelijke regeling als je trouwt zonder huwelijkse voorwaarden te maken. 

Stel dat je kind van je heeft geërfd en vervolgens gaat scheiden. Als je kind heeft afgesproken alles te delen vanwege de gemeenschap van goederen, hoort je erfenis daar ook bij. Die moet dan met de ex-partner worden gedeeld. Dat kun je voorkomen door een zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’ op te nemen in je testament. Met een uitsluitingsclausule zorg je ervoor dat jouw erfenis altijd bij je eigen kind blijft en niet gedeeld hoeft te worden met de partner van je kind.

Met je testament regel je je erfenis zoals jij het zelf wilt. De notaris denkt daar graag met je in mee. Ook over zaken die minder vaak voorkomen, maar die misschien wel erg belangrijk voor je zijn. Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.

Bart Lever
Lever Netwerk Notarissen