abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Ondernemen in Meppel: Bart Lever

Nieuwe regels voor eigenwoningschenking

Door Bart Lever op vrijdag 6 januari 2017 11:00
  • ignore touch

    © Michiel Kolle/NDC

mail pinterest

Sinds 1 januari 2017 kan iedere Nederlander maximaal 100.000 euro belastingvrij gaan schenken aan een ander. Degene die de schenking krijgt, moet dit bedrag dan wel in een eigen woning gaan steken.

Bijvoorbeeld door er een eigen woning mee te kopen, te gaan verbouwen of met die schenking af te lossen op de hypotheek. De ontvanger van de schenking moet op het moment van de schenking in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 40 jaar vallen. 

Onlangs heeft het Ministerie van Financiën de voorwaarden bekendgemaakt waaraan voldaan moet worden om deze vrijstelling te krijgen. Deze vrijstelling krijg je namelijk niet automatisch van de Belastingdienst. De ontvanger van de schenking moet er namelijk een beroep op gaan doen bij de Belastingdienst. 

De schenking mag zowel door degene die de schenking doet als door de begunstigde worden uitgesmeerd. Deze en andere voorwaarden moeten wel strikt gevolgd worden. Doe je dat namelijk niet, dan moet de ontvanger van de schenking toch schenkbelasting gaan betalen over het bedrag. 

Het is daarom heel belangrijk om, voordat de schenking wordt gedaan, je goed te laten informeren over wat wel en niet kan.

Hiervoor kun je altijd vrijblijvend bij mij langs komen. Ik ben op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ten aanzien van deze regeling. Ook kan ik de schenking juridisch juist vastleggen waarbij de risico’s dat er schenkbelasting moet worden betaald, worden verminderd.

Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.