abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Ondernemen in Meppel: Bart Lever

De voordelen van een testament

Door Bart Lever op vrijdag 3 februari 2017 11:00
  • ignore touch

    Tekenen bij de notaris. © Eigen foto

mail pinterest

Als je overlijdt, erven je erfgenamen alles. Maar als je geen testament hebt, bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. En in diezelfde wet is ook geregeld hoeveel erfbelasting je moet betalen.

Als je een testament maakt, houd je zelf belangrijke touwtjes in eigen hand. Ook financiële. 

Een belangrijk reden om een testament te laten maken is dat je de wettelijke verdeling kunt aanpassen. Stel, je overlijdt terwijl je bent getrouwd en kinderen hebt. Zonder testament krijgt jouw echtgenoot dan al je bezittingen en schulden. Je partner moet aan je kinderen later een bedrag betalen. Maar je kinderen krijgen nog niets direct in handen. Dit heet ‘wettelijke verdeling’.

In je testament kun je regelen welk deel naar je kinderen gaat en wanneer zij dat kunnen opeisen. Wil je niet dat je echtgenoot al je bezittingen en schulden krijgt? Ook dat kun je regelen in een testament.

Met een testament kun je ook erfbelasting uitstellen of besparen, een uitsluitingsclausule opnemen zodat erfgenamen de erfenis moeten delen met hun ex-partner(s) en je kunt een executeur aanstellen die de afwikkeling van je erfenis regelt. Een executeur kan onenigheid tussen de erfgenamen voorkomen.

Verder biedt een testament natuurlijk de mogelijkheid om andere erfgenamen aan te wijzen.

Heb je geen testament? Dan bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Ook als je een hekel aan ze hebt. Als een van deze erfgenamen voor jou overlijdt, dan krijgen de kinderen van de betreffende erfgenaam zijn of haar deel. Zelfs als je ze jaren niet hebt gesproken. Je kunt dit gelukkig anders regelen in je testament.

Verouderde testamenten kunnen vernieuwd worden. Een testament blijft geldig tot er een nieuwe is gemaakt. Maar een oud testament kan door wetswijzigingen of door wijzigingen in persoonlijke omstandigheden anders uitpakken dan de bedoeling was.

In 2003 is het erfrecht ingrijpend gewijzigd en in 2010 de wet die de erfbelastingen regelt. Testamenten die voor die wetswijzigingen zijn opgesteld houden uiteraard geen rekening met die wijzigingen. 

Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.