abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Ondernemen in Meppel: Judith Veldhuis-Lampe

De skivakantie

Door Judith Veldhuis-Lampe op vrijdag 23 februari 2018 11:00
  • ignore touch

    De skivakantie. © Dominik Ketz

  • ignore touch

    De skivakantie © Hausamaarbach

mail pinterest

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de skivakantie en school. Reizen op een andere dag voorkomt urenlange files en geeft een beetje extra welverdiende vakantie. En een dagje school missen? ‘Ach,…..’ denken de meesten, zeker de scholieren zelf.

Maar dan komt de leerplichtambtenaar, die de scholen bezoekt om te kijken of de kinderen er wel zijn. Of die op Schiphol een controle uitvoert, zoekend naar gezinnen met kinderen die eigenlijk op school zouden moeten zitten. Ziek melden biedt ook geen uitkomst: de leerplichtambtenaar komt gewoon thuis even kijken hoe het met de zieke gaat. Niemand aangetroffen? Dat levert dan een boete van 100 euro per kind per gemiste dag op wegens overtreding van de Leerplichtwet.

Anton, ondernemer uit Rotterdam, wilde graag buiten de vakantie om met zijn gezin op vakantie. Hij verzocht om vrijstelling van de Leerplichtwet voor zijn kinderen. Hij had een ski- en snowboardschool. Dat jaar organiseerde hij een familie-skireis, en hoe leuk is het om het eigen gezin dan mee te nemen? ‘Kijk, dat is nog eens een bijzondere reden’, vond Anton, en hij waagde een poging. Hij vertelde de rechter dat door de aard van zijn bedrijf het niet mogelijk is als gezin op voorjaarsvakantie te gaan. Hij moest dan immers altijd werken. En niet op voorjaarsvakantie gaan, nou, dat vond hij best heel wat.

De rechter deelde die mening niet. Het gezin kon net zo goed in een andere schoolvakantie samen op vakantie gaan, bijvoorbeeld in de zomervakantie. Heel graag samen op skivakantie willen is geen goede reden om niet naar school te gaan.

De Leerplichtwet biedt soms wel uitkomst voor de ondernemer met schoolgaande kinderen. Denk aan de horecaondernemer of een agrarische ondernemer, die vast zit aan seizoensgebonden werk. Soms wil de schooldirecteur dan nog wel eens toestemming geven. De ondernemer moet aantonen dat hij of zij niet tijdens de gewone schoolvakanties op vakantie kan gaan omdat dit leidt tot onoverkomelijke bedrijfseconomische risico’s, bijvoorbeeld omdat een groot deel van de omzet wegvalt. Maar voor alle anderen geldt: het is helaas verboden om een kind zonder vrijstelling of bijzondere reden weg te houden van school.

Meer weten over regels voor ondernemers? Neem contact op met Ruis & Veldhuis Advocaten via 0522-245502.