abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Ondernemen in Meppel: Bart Lever

Het levenstestament (of volmacht)

Door Bart Lever op vrijdag 30 maart 2018 11:00
  • ignore touch

    Testament. © Eigen foto

mail pinterest

Wie regelt je zaken als je niet in de gelegenheid of in staat bent om je eigen wil te bepalen? Bijvoorbeeld door een geestelijke of lichamelijke ziekte of door andere onverwachte omstandigheden.

Voor die gevallen kun je een persoon die je vertrouwt de bevoegdheid geven jouw zaken te regelen. Je kunt dit bij de notaris vastleggen in een notariele volmacht ook wel levenstestament genoemd.

Volmacht

In een volmacht kun je jouw wensen en regelingen met betrekking tot verschillende persoonlijke en zakelijke belangen juridisch juist laten vastleggen. Deze regelingen treden in werking als je tijdelijk of langdurig niet in staat bent je wil te bepalen of je eigen belangen te behartigen. Je kunt iemand machtigen die namens jou je administratie regelt. Hieronder vallen het betalen van rekeningen, het kopen en verkopen van jouw bezittingen en het doen van belastingaangiften. Als je wilt dat schenkingen die je al eerder deed, ook door de gemachtigde worden gedaan, kun je laten vastleggen wanneer en aan wie die schenkingen moeten worden gedaan en voor welke bedragen.

Levenstestament

In het levenstestament kan je ook iemand benoemen die namens jouw onderneming optreedt als je dat zelf niet meer kunt. Het is bovendien mogelijk dat je bepaalde wensen hebt met betrekking tot medische behandelingen. Als je zelf niet meer in staat bent om jouw wil te uiten, is het belangrijk dat een ander dit voor je kan doen. Deze gemachtigde persoon kan, als je daartoe zelf niet meer in staat bent, namens jou handelen en overleg met de behandelend arts hebben over je medische behandeling.

De juiste persoon

Het is belangrijk dat je van te voren goed nadenkt wie je aanwijst om jouw wensen uit de volmacht uit te voeren. Deze persoon moet jouw wil namelijk respecteren en daarbij niet in tweestrijd met zichzelf komen. De notariële volmacht kan je altijd in een later stadium wijzigen zolang je nog je wil kan bepalen.

Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.