abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Ondernemen in Meppel: Bart Lever

Voorbereiden op opvolging in je bedrijf is essentieel

Door Bart Lever op vrijdag 27 april 2018 11:00
  • ignore touch

    © Mary van Spil

mail pinterest

Heb je al een opvolger voor je bedrijf in gedachten? Grote kans van niet. Want veel ondernemers denken onvoldoende na over wie het bedrijf gaat overnemen als ze zelf met pensioen gaan, ziek worden of overlijden.

Toch kun je je goed voorbereiden, ook als nog niet duidelijk is wie het bedrijf voortzet. Als het dan eenmaal zover is, kun je makkelijker schakelen. Dat is goed voor jou maar ook voor je bedrijf.

Hoe bereid je je voor?

Je kunt je voorbereiden door te structureren. Door een structuur van bv’s op te zetten ben je beter beschermd als je zaken ooit minder gaan. Maar het maakt je ook flexibel bij de opvolging. Zo kun je je oudedagsvoorzieningen, beleggingen, bedrijfspanden en de bedrijfsactiviteiten van elkaar scheiden. De volgende generatie kan op deze manier de bedrijfsactiviteiten overnemen terwijl je bijvoorbeeld de beleggingen als je eigen appeltje voor de dorst houdt. Ook houd je zelf de zeggenschap over je oudedagsvoorziening.

Voorbereiden doe je ook door een testament te maken. In je testament kunt je ook voorsorteren op de opvolging door de nieuwe generatie. Je kunt bijvoorbeeld vastleggen of je partner al dan niet een rol speelt bij de opvolging en welke onderdelen van je bedrijfsstructuur bij welke persoon terecht moeten komen. Een voorbeeld: je partner zal je niet opvolgen in het bedrijf, maar je wilt je partner na je overlijden wel recht geven op de opbrengst van de beleggingen. Je kunt deze situatie beschrijven in je testament. Je kunt er met het testament bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de bedrijfsactiviteiten bij je kinderen terecht komen.

Fiscale voordelen? Die moet je van tevoren goed regelen. In de wet staat dat degene die bedrijfsactiviteiten geschonken krijgt of erft over een groot deel van de waarde geen schenk- of erfbelasting hoeft te betalen. Of deze regeling nog bestaat op het moment dat je overlijdt is maar zeer de vraag. Deze belastingvoordelen staan namelijk onder druk. Daarom kiezen sommige ondernemers ervoor om het bedrijf nu al fiscaal voordelig over te dragen door middel van een schenking. En dat terwijl ze zelf nog gewoon baas over eigen bedrijf blijven.

Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden

 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.