abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Ondernemen in Meppel: Bart Lever

Zakelijk scheiden doet lijden…

Door Bart Lever op vrijdag 25 mei 2018 11:00
  • ignore touch

    Scheiding. © Pixabay

mail pinterest

Het is mooi om samen met een partner een bedrijf te starten. Maar als ‘samen ondernemen’ niet lukt, kun je het beste zo goed mogelijk uit elkaar gaan. Eigenlijk net zoals bij een gewone echtscheiding. Hoe regel je dat?

Veel bedrijven van twee of meer ondernemers hebben de vorm van een vennootschap onder firma (vof). Als je stopt als vennoot van zo’n vof, kun je jezelf uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiermee ben je niet langer aansprakelijk voor nieuwe deals die je voormalige vennoot sluit. Dat klinkt simpel, maar er is meer te regelen als je uit een vof stapt of als deze opgeheven wordt.

Zo moeten alle bezittingen en schulden van de vof door de vennoten worden verdeeld. Bij die verdeling krijg je geld of je moet nog wat betalen. Daarover kun je afspraken maken met je vennoot.

Nadat de verdeling tussen de vennoten is afgesproken, moet die nog worden uitgevoerd. Dit speelt niet alleen tussen de vennoten. Ook degenen met wie de vof contracten had lopen, zoals de verhuurder van een winkelpand, krijgen ermee te maken.

Als de vof een bedrijfspand heeft dan loopt de verdeling via de notaris. In de praktijk blijkt dat niet altijd alle schuldeisers en contractpartijen worden betrokken bij de verdeling. En dat levert risico’s op.

Een voorbeeld: twee vennoten hebben een winkel. Zij huren als vof een winkelpand. Een van de vennoten stopt ermee. De andere vennoot zet de winkel voort als eenmanszaak. Op de dag dat de vennoot ermee stopt, is alle huur betaald. De vennoot schrijft zichzelf uit bij de KvK. Een half jaar later is er een huurachterstand van drie maanden. De verhuurder kan de gestopte vennoot nu aanspreken voor de huurachterstand. Die aansprakelijkheid verdwijnt namelijk pas als het huurcontract ‘op één naam wordt gezet’ door de verhuurder.

Vaak is het dus belangrijk om ook afspraken te maken over de periode na de scheiding. Ook wil de vennoot die in het voorbeeld de winkel voortzet, misschien een non-concurrentiebeding opnemen. Anders loopt hij het risico dat de uittredende vennoot eenzelfde soort winkel opent aan de overkant van de straat.

Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.