abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Ondernemen in Meppel: Christiaan Kodde

Fiscaal boffen

Door Christiaan Kodde op Friday 6 July 2018 11:00
  • ignore touch

    Belastingservice

mail pinterest

Stel: je hebt een onderneming en er is een mogelijke opvolger in huiselijke kring. Vaak gaat de overgang van een onderneming gepaard met belastingheffing.

Bij overlijden is er vaak erfbelasting verschuldigd (voorheen successierecht) terwijl bij overdracht tijdens het leven schenkbelasting (voorheen schenkingsrecht) dient te worden betaald. Gelukkig kent de fiscus een fiscale faciliteit waardoor zonder afrekening de onderneming kan worden overgedragen.

Deze regeling staat bekend als de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) of de BOF (bedrijfsopvolgingsfaciliteit). Afrekening in de Inkomstenbelasting laat ik nu even achterwege.

De term BOF lijkt niet ten onrechte te zijn gekozen, want fiscaal gezien is het inderdaad boffen. Ondernemingsvermogen tot een bedrag van ruim 1 miljoen euro kan zonder heffing worden overgedragen aan bijvoorbeeld de kinderen. Boven dat bedrag is er recht op een vrijstelling van 83 procent. Een zeer ruime faciliteit dus! Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden.

In de praktijk kom ik nogal eens BV-structuren tegen waarbij het vastgoed in een aparte BV is ondergebracht. Een juiste keuze in veel gevallen waarbij de ondernemer zal denken: ‘Dat zit fiscaal vast goed.’ Bij een optimale structuur hangt deze BV boven de werk-BV waarin de onderneming wordt uitgeoefend. Het pand wordt nu beschouwd als ondernemingsvermogen en telt mee voor de BOF. Onlangs nog kwam ik een structuur tegen waarbij de vastgoed-BV naast de werk-BV hing in plaats van erboven. In dat geval telt het pand niet mee als ondernemingsvermogen maar als beleggingsvermogen. Gevolg: over de waarde van het pand geen BOF!

Het is een publiek geheim dat de BOF-regeling op korte termijn versoberd gaat worden. Het wordt vaak als onrechtvaardig beschouwd dat dergelijke faciliteiten alleen voor ondernemingsvermogen gelden. Momenteel rommelt het bij de afdeling schenk- en erfbelasting van de fiscus.

Staatssecretaris Hoekstra was zich deze week bijna dood geschrokken over de wantoestanden die hij aantrof, zo meldde het nieuws woensdag. Het oplossen van de vorig jaar geconstateerde problemen heeft behoorlijke vertraging opgelopen. Jezelf dood schrikken inzake de erfbelasting... Dat had het nieuws wel gehaald...

Benieuwd of u optimaal kan BOF-en? Wij zijn u graag van dienst!