abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Ondernemen in Meppel: Bart Lever

Kinderen financieel wegwijs maken

Door Bart Lever op vrijdag 14 september 2018 11:00
  • ignore touch

    © Pixabay

mail pinterest

Hoe gaan jouw kinderen om met de erfenis die ze later van jou gaan krijgen? Bij ouders bestaat soms de vrees dat de kinderen de erfenis uitgeven aan niet duurzame zaken. Hoe kun je daar op voorsorteren?

In je testament kun je een bewindvoerder aanwijzen. Deze heeft het beheer van de erfenis; je kunt zelf bepalen tot welke leeftijd dat is. De bewindvoerder bepaalt dan hoe het vermogen tot deze datum wordt belegd en als het kind geld nodig heeft voor studie en levensonderhoud krijgt deze dat sowieso van de bewindvoerder. In het testament kun je vastleggen voor welke uitgaven de bewindvoerder een deel van de erfenis kan vrijgeven. Je kunt het ook aan de bewindvoerder zelf overlaten.

Vaak kiezen ouders als leeftijd 23 of 25 jaar. Maar als er iets bijzonders aan de hand is met je kind dan kun je ook voor een latere leeftijd kiezen. Dat er een bewindvoerder is benoemd in het testament kan in sommige gevallen bij de rechter door het kind worden aangevochten. Dit kind zal dan aannemelijk moeten maken dat hij/zij zelf prima in staat is met het geld van de erfenis om te gaan.

Oefenen

We adviseren ouders met een groter vermogen soms ook de kinderen alvast te laten oefenen. Door te schenken krijgen kinderen beschikking over het vermogen en je bent er dan zelf nog bij om de kinderen financieel wegwijs te maken. Als je een schenking doet kunnen we dat vastleggen in een notariële akte en ook die besteding van de schenking vastleggen.

Samen beleggen

Maar er zijn ook mogelijkheden om als familie samen te gaan beleggen. Voor sommigen is dit de beste vorm om het te leren van de ouders. Het is in dat geval wel verstandig om hier een vorm voor te kiezen en ieders verantwoordelijkheden daarbij vast te leggen. Hiervoor zijn uiteraard verschillende (notariële) mogelijkheden

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan verder op www.lever.nl of kom eens bij mij langs op kantoor voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.