abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Ondernemen in Meppel: Christiaan Kodde

Belastingplan ongeschonden door de Eerste Kamer

Door Christiaan Kodde op Friday 21 December 2018 11:00
  • ignore touch

    Binnenhof © NDC mediagroep

mail pinterest

Het is vandaag 21 december; de winter is officieel begonnen. Dat is nog niet te merken, maar Koning Winter heeft nog maanden de tijd om flink toe te slaan. De Eerste Kamer heeft dinsdag ook toegeslagen. De kogel is door de kerk.

Ieder jaar rond Kerst is het weer de vraag of het Belastingplan ongeschonden door de Eerste Kamer gaat. Ieder jaar gaat dit weer goed. Zo ook afgelopen dinsdag. Het zou ook een unicum zijn geweest als de Tweede Kamer zou zijn teruggefloten.

De regering heeft een duidelijke visie voor 2019: consumptie moet zwaarder worden belast en werken moet meer gaan lonen. Ofwel: ‘loon naar werken en de verteerder betaalt’. Hoe dit wordt geregeld? Het zal u niet zijn ontgaan, maar boodschappen worden duurder. Het verlaagde BTW-tarief gaat namelijk omhoog van 6 naar 9 procent. Uiteraard is het de vraag in hoeverre deze stijging wordt doorberekend.

Daarnaast gaat de arbeidskorting omhoog. Dat is de korting waar men recht op heeft bij inkomen uit tegenwoordige arbeid. Werknemers die werk combineren met de zorg voor hun kinderen ontvangen tevens sneller de maximale heffingskorting daarvoor.

Dat is 2019. We hebben nu nog te maken met 2018. Weliswaar geen schrikkeljaar, maar voor sommigen wel een ‘verschrikkelijk’ jaar op financieel gebied. Voor menig belegger in bitcoin vanwege de slapeloze nachten in verband met de voortdurende neerwaartse druk... Voor onze premier die bakzeil haalde inzake de dividendbelasting, die als knipperlicht fungeerde met een rood sein tot gevolg… Voor de leaserijder die dacht aan een bijtelling te ontkomen, maar op heterdaad werd betrapt tijdens een privérit met het gezin naar een pretpark... Voor mening spaarder die de rentevergoeding zag dalen tot bijna onder het nulpunt...

Maar ach, een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. De koers van de bitcoin en de spaarrente lijken hun dieptepunt te hebben bereikt. Onze premier kan scoren met het binnenhalen van buitenlandse bedrijven vanwege de Brexit en een bezoek aan een pretpark is voor de gewone burger toch al bijna niet meer te betalen, los van de BTW-verhoging...

Wij wensen u hierbij alvast fijne dagen toe en een voorspoedig 2019. Uiteraard op financieel vlak maar bovenal in goede gezondheid!