abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen Steenwijkerland ...
Ondernemen in Meppel: Christiaan Kodde

Deliveroo

Door Christiaan Kodde op vrijdag 18 januari 2019 16:30
  • ignore touch

    Pizza © Pixabay

mail pinterest

Dinsdag heeft rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan inzake Deliveroo, een maaltijdbezorgdienst waarbij zogeheten fietskoeriers maaltijden bezorgen namens aangesloten restaurants. De zaak was aangespannen door vakbond FNV.

Deliveroo nam geen koeriers meer in dienst omdat ze alle koeriers als ZZP’ers wilden laten werken. Hierdoor hoeft Deliveroo niet langer sociale premies af te dragen en dat scheelt nogal. Daarnaast lopen ze geen risico bij ziekte/arbeidsongeschiktheid van de pedaaltrappers.

Volgens Deliveroo genoten hun koeriers een grote mate van vrijheid en konden zij als zelfstandig ondernemer worden aangemerkt. De rechter ging hier niet in mee. Er zou sprake zijn van schijnzelfstandigheid en een gezagsverhouding tussen het bedrijf en de koeriers. Er was een gebrek aan vrijheid (koeriers worden met GPS gevolgd) en richting de restaurants presenteren de koeriers zich niet als ondernemer.

Overigens oordeelt rechtbank Amsterdam in een vergelijkbare zaak, aangespannen door een fietskoerier, dat er wel sprake was van ondernemerschap. Volgens de rechter is in de huidige uitspraak nadrukkelijker gekeken hoe de schriftelijke overeenkomst in de praktijk uitpakt. Dat lijkt me ook niet meer dan logisch. Papier is immers gewillig en geduldig. De rechter oordeelde ook dat de verhouding tussen de koeriers en Deliveroo niet wezenlijk veranderd is na de overgang richting ZZP’er-schap. In de praktijk zie ik dit regelmatig: werknemers treden uit dienst en komen als opdrachtnemer terug. Indien de werkverhouding onveranderd is, loopt de opdrachtgever een groot risico. Indien de Belastingdienst stelt dat er nog steeds sprake is van een dienstbetrekking dan is de werkgever alsnog sociale premies verschuldigd. Deze mogen wettelijk gezien niet worden afgewenteld op de werknemer.

Deliveroo is onderdeel van een steeds groter wordende kluseconomie. Andere voorbeelden zijn Uber (taxi’s), Temper (horeca) en Helpling (huishoudelijke hulp). Partijen ontmoeten elkaar via een platform en ze delen feitelijk klusjes uit in plaats van banen.

Hoewel er hoger beroep is ingesteld door Deliveroo kan deze uitspraak een remmende werking hebben op de groei hiervan. Naar mijn mening een gezonde rem want ondernemerschap dient niet door de opdrachtgever te worden opgelegd. Vrijheid is immers een wezenlijk onderdeel van het ondernemen.