abonneer nu
tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Ondernemen in Meppel: Bart Lever

Pandje kopen met geld van de B.V.

Door Bart Lever op vrijdag 15 maart 2019 11:00
  • ignore touch

    Huis te koop © Eigen foto

mail pinterest

Piet heeft 1 miljoen gespaard in zijn holding. Altijd hard gewerkt. Keurig in de B.V. ieder jaar de winstbelasting betaald van 20 procent. Piet wil gaan beleggen. Hij koopt een pandje waarmee hij 80.000 euro rendement kan maken. Hij vraagt zijn belastingadviseur hoe hij dit het beste kan regelen en die komt met een briljant bericht:

‘Beste Piet, als je die 1 miljoen leent van je eigen B.V. , 2 procent rente betaalt aan je B.V. en vervolgens met dit geld het pandje koopt dan ziet de heffing er als volgt uit: Box 3 heffing is nihil, de belastingdruk op de 2 procent rente is voorlopig alleen de vennootschapsbelasting van 20 procent die je B.V. moet betalen, dus met een directe heffing van in totaal 4.000 euro kun je 80.000 euro verdienen per jaar. Gefeliciteerd Piet!’

Deze week kwam de wetgever voor Piet met een onaangename verrassing. Volgens het wetsvoorstel ‘excessief lenen bij de eigen B.V.’ mag je nog ongestraft tot 500.000 lenen van de eigen B.V. Daarboven moet er 25 procent  (of 26,9 procent per 2022) belasting worden betaald over een zogenaamde fictieve winstuitkering. De wetgever vindt het niet meer gewenst dat Piet het geld in de B.V. (waarover nog geen inkomstenbelasting is betaald) al vast kan gebruiken om privé mee te beleggen.

Piet moet per 1 januari 2022 (als de wet is ingevoerd) direct 100.000 euro inkomstenbelasting betalen. Onder de huidige wet mag Piet deze heffing nog uitstellen tot zijn overlijden. De wetgever heeft ook goed nieuws: voor de eigen woning mag Piet nog wel gewoon geld lenen van zijn B.V. zonder deze heffing. Maar ja, dat levert geen echt belastingvoordeel meer op door alle eerder genomen tariefmaatregelen.

Er zijn veel succesvolle ondernemers als Piet die op het punt staan beleggingskeuzes te gaan maken. Het briefje dat deze ondernemers in het verleden hebben ontvangen van hun adviseur moet worden vervangen door een minder blij bericht.

Piet zou bijvoorbeeld kunnen vernemen dat hij het beste 500.000 euro kan lenen bij de bank met alleen het pand als zekerheid. Zijn eigen B.V. financiert dan de andere helft. De box 3 heffing blijft dan nog steeds even laag. Voor de 500.000 euro eigen geld in de B.V. moet Piet dan iets anders bedenken.

Dus: werk aan de winkel om situaties opnieuw in te richten om in de toekomst een (straf)heffing te voorkomen.