abonneer nu
Voorzet

Het jaar van de doorbraak

Door Flip Vellinga op dinsdag 14 februari 2017 15:10
  • ignore touch

    Daley Sinkgraven. © Wilbert Bijzitter

mail pinterest

Daley Sinkgraven is uitgegroeid tot de vaste linksback van Ajax.

In de thuiswedstrijd van afgelopen zondag tegen Sparta was de Meppeler een van de beste spelers op het veld. Hij stond niet alleen verdedigend zijn mannetje, maar was ook in balbezit belangrijk.

Door zijn aanvallende impulsen kwam Ajax een aantal keren gevaarlijk door en zag Sparta-trainer Alex Pastoor zich in de rust zelfs genoodzaakt om een wissel door te voeren, in een poging meer verdedigende zekerheid in te bouwen.

Daarvan werd rechtsbuiten Jerson Cabral het slachtoffer. Sinkgraven had op basis van techniek en inzicht zijn directe tegenstander uit de wedstrijd gespeeld.

Voltreffer

Ajax Life heeft onlangs via overzichtelijke statistieken aangetoond dat 'het project Sinkgraven', na een aarzelende start, een voltreffer is gebleken. De cijfers van het Ajax mét Sinkgraven zijn een stuk beter dan die van het Ajax zónder Sinkgraven.

Met de Meppeler in de basis ging nog geen competitiewedstrijd verloren, zonder Sinkgraven en met de inmiddels aan Norwich City verhuurde Mitchell Dijks in de verdediging verloor Ajax van Willem II en FC Twente.

Actiever

Het blijkt dat Sinkgraven vooral in aanvallend opzicht actiever is geworden. Hij is goed voor bijna een kans per wedstrijd. Het aantal voorzetten is ook duidelijk gestegen, bijna verdubbeld zelfs. De tackles die Sinkgraven besluit in te zetten, zijn daarnaast succesvoller dan in de wittebroodsweken.

Sinkgraven oogt, zo constateert Ajax Life, comfortabeler als het gaat om het meevoetballen op het middenveld. Bosz ziet dat graag en zelfs bondscoach Danny Blind nam de naam Sinkgraven al eens in de mond.

Spectaculair

Natuurlijk: in de opportunistische voetbalwereld regeert de waan van de dag en een plek in de nationale ploeg is normaal gesproken op dit moment niet aan de orde, maar de wijze waarop de voetballer uit Meppel zich op zijn nieuwe positie ontwikkelt mag ronduit spectaculair worden genoemd.

In de Nederlandse competitie houdt hij zich moeiteloos staande. Het is interessant om te zien hoe hij zich de komende weken manifesteert in de Europese wedstrijden.

Verbeterpunten

Op de trainingen werkt hij hard aan zijn verbeterpunten. In zijn beginperiode als back volgde Sinkgraven bijvoorbeeld nog te veel de bal en niet de laatste lijn waar hij stond. Daardoor hief hij een aantal keren buitenspel op.

Ook de samenwerking met linksbuiten Amin Younes kan beter, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht, maar kijkend naar het totale plaatje is de conclusie gerechtvaardigd dat Daley Sinkgraven alle eigenschappen bezit die hem tot een moderne vleugelverdediger maken.

Inspeelpass

Zijn eerste balaanname, zijn inspeelpass, het vooruitkijken, de individuele actie: hij beheerst alle facetten. Vleugelverdedigers, zo betoogde Peter Bosz onlangs op een persconferentie, zijn in het huidige voetbal vaak wat centrale verdedigers vroeger waren. Zij verzorgen de opbouw en bij Sinkgraven is het prettig dat de bal in de meeste gevallen naar de goede kleur gaat.

Het gaat te ver om hem de revelatie van dit seizoen te noemen, maar dat de Meppeler – die als frivole middenvelder naar Amsterdam afreisde en lang naar zijn vorm zocht – bezig is een belofte in te lossen, staat als een paal boven water.
 

REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
14 Feb 2017 18:11
R. Nekeman
Afgelopen zondag met de Nekemannen, zoon, schoonzoon en kleinzoons naar Ajax-Sparta geweest en Ajax zien winnen met 2-0 en inderdaad weer genoten van Daley. Met de flair, techniek, creativiteit en inzicht zou het mij niet bevreemden dat hij binnenkort aan de deur van het Nederlands elftal rammelt. Daley is een hele moderne back/aanvaller geworden met heel veel talent. Leuk om Daley als Alcideaan en als Meppeler te volgen. Velen met mij denk ik!
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.