abonneer nu
Voorzet

De spanning stijgt

Door Flip Vellinga op woensdag 19 april 2017 15:51
  • ignore touch

    Bert Konterman veroverde in 1999 de landstitel met Feyenoord. © Archief NDC mediagroep

mail pinterest

Het zijn zenuwslopende weken voor mijn Feyenoord-vrienden. Ik spreek ze in de kroeg, volg ze op social media en voel dat de spanning toeneemt.

Nog drie finales: dan moet de Coolsingel volstromen. De club uit Rotterdam heeft ook in Meppel en omgeving veel supporters. Coach Daniël Hulzebosch van DOS’46 is een fervent Feyenoorder, evenals collega Don van der Veen van wie ik niet uitsluit dat hij straks uit pure vreugde Jan Boskamp en René van der Gijp achterna springt in de fontein.

Ook voormalig coach Glenn Pinas van Red Giants heeft zijn hart verpand aan Feyenoord. Hij zorgt op Twitter dikwijls voor de nuance.

Tweede huis

Erikjan van Eeks, Dirk Jan van der Meulen, Joost Spraakman, Marcel Snijder en Abe Wolting beschouwen De Kuip als hun tweede huis. Ik gun ze het huidige succes van harte, want het is immers al weer achttien jaar geleden dat Feyenoord voor de laatste keer landskampioen werd.

Dat was nog met Bert Konterman, de Rouvener die in Rotterdam twee topseizoenen beleefde en er niet alleen een plaats in het Nederlands elftal op Euro 2000 aan overhield, maar ook een lucratieve transfer naar Glasgow Rangers. Het Feyenoord-gevoel laat zich moeilijk omschrijven.

Konterman vertelde destijds dat veel supporters de wens hebben om hun uitvaart te beginnen in De Kuip. Zo diep zit de liefde voor de club.

Specale plaats

De eerste keer dat ik het mooiste voetbalstadion van Nederland betrad, was in 1974. Sommige gebeurtenissen blijven je altijd bij. Het was kort na het succesvolle WK in West-Duitsland, waarin Oranje aan de hand van Johan Cruijff indruk had gemaakt met het zogenaamde totaalvoetbal. De Kuip stroomde die avond vol voor een oefenwedstrijd tegen Chelsea en als jongetje van dertien keek ik mijn ogen uit.

Rotterdam heeft altijd een speciale plaats in mijn hart gehad. Mijn moeder bracht haar jeugd erdoor, tot ze in de hongerwinter van 1944 te voet naar het Noorden reisde. Familiebezoekjes aan Rotterdam werden altijd zo gepland dat ze te combineren waren met een thuiswedstrijd van Feyenoord.

Met de tram vanuit Charlois naar Rotterdam-Zuid, lijn 2, en dan die magische gang over de brug richting voetbaltempel.

Evangelie

Voetbal is in Rotterdam evangelie. De Kuip is de kathedraal, waar één geloof wordt beleden. Het legioen is de twaalfde man. Op het heilige gras koppelt Feyenoord creativiteit aan passie en wilskracht. Dirk Jan van der Meulen bracht onlangs zijn gevoelens onder woorden op Twitter: ‘Je hebt van die zondagen dat je met een heerlijk gevoel wakker wordt....DIT IS ZO’N ZONDAG!#wezijnniettestoppen,wijblijvennugaan’

Ik las het met een glimlach. Rotterdam is dit jaar de voetbalstad van Nederland. En dan blijkt ineens dat je als Ajax-aanhanger ook sympathie voor de aartsrivaal kunt hebben. En eerlijk is eerlijk: de bordesscène op het stadhuis aan de Coolsingel is vele malen mooier dan een huldiging op een parkeerterrein bij de ArenA.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.