abonneer nu
stoel logo
UIT+Cultuur
meppelercourant.nl
29-03-2018 20:15
Marc-Marie gebruikt alles wat hij meemaakt om er iets scherps of grappigs over te zeggen. Zijn verhalen worden ingeleid door di...
10-04-2018 20:15
Een land op drift, een onzekere natie. Als we de pessimisten mogen geloven wordt onze nationale identiteit bedreigd door moslim...
15-04-2018 14:30
Waarom zijn ongezonde dingen het lekkerst en zijn verhalen waar je slim van wordt zo saai? En waarom mag ik niet in mijn neus p...
20-04-2018 20:15
‘Westerbork Serenade’ gaat over een bijna onvoorstelbare, heldhaftige verzetsdaad, die de 24-jarige vader van Edwin de Vrie...
GroenteKolleM

'Ark van Noach' staat op Spitsbergen

Door Michiel Kolle op zaterdag 10 maart 2018 09:00
  • ignore touch

    Zadenbank op Spitsbergen © Rijksoverheid Noorwegen

mail pinterest

De wereldwijde opslagplaats voor zaden op Spitsbergen wordt opgeknapt. In een bunker liggen zo'n 900.000 zaden opgeslagen, zodat het dna ervan behouden blijft bij bijvoorbeeld een grote natuurramp of kernramp.

De wereldzadenbank zit 120 meter diep in een berg bij de stad Longyearbyen, waar de temperatuur met koeling naar -18 graden wordt gebracht.

De zadenbank is een initiatief van Noorwegen en werd geopend in 2008. Van 25 tot en met 27 februari werd het 10-jarig bestaan gevierd met een bijeenkomst, de Seed Vault Summit in Longyearbyen op Spitsbergen. Twintig internationale zadenbanken leverden nieuw genetisch materiaal om te worden opgeslagen in de bunkers.  

De Noorse regering steekt nu, na tien jaar meer dan 10 miljoen euro in een renovatie van deze Wereldzadenbank op Spitsbergen, want de zaden zijn belangrijk voor de voedselvoorzieningsketen op aarde.

Met het geld wordt onder meer een aparte ruimte gemaakt voor elektrische apparaten die warmte afgeven, zodat de bunker zelf zo koud mogelijk blijft. Ook komt er een nieuwe waterdichte ingang. Eind 2016 bleek dat de huidige ingang lekte, toen het permafrost onverwachts smolt.

De zadenbank wordt ook wel 'de Ark van Noach' voor zaden genoemd. Zeker 18.000 monsters zijn afkomstig uit Nederland: van onder meer prei, ui, sla, spinazie, tomaat, komkommer, haver, peper en witte bonen.

Drie jaar geleden werd voor het eerst gebruikgemaakt van de zaden uit de databank. Tijdens de burgeroorlog in Syrië werden duizenden type zaden uit dat land opgeslagen en veiliggesteld, die later weer werden teruggebracht toen het er rustiger werd. 

(Meer over de zadenbank: https://www.regjeringen.no/en/topics/food-fisheries-and-agriculture/svalbard-global-seed-vault/id462220/)

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.