abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Meppel - Bert Reinders zette begin dit jaar het programma van het formid...
Wapse - Een jaar nadat werd begonnen met de werkzaamheden, is het werk k...
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
De Wolden

Politie en OM gaan niet opnieuw graven in Koekange

Geplaatst op maandag 15 april 2019 16:18
  • De politie gaat geen nieuw onderzoek doen op het terrein. © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Koekange - De politie en het Openbaar Ministerie (OM) blijven bij hun standpunt om niet opnieuw te gaan graven in Koekange naar het lichaam van Willeke Dost.

Het coldcaseteam van de politie in Noord-Nederland heeft de afgelopen maanden opnieuw gesproken met getuigen en specialisten. Ook zijn er andere aangedragen aanwijzingen tegen het licht gehouden. Het team heeft eveneens alle uitkomsten nogmaals beoordeeld. ‘Deze inspanningen hebben tot nu toe helaas niet geleid tot nieuwe feiten en inzichten in de verdwijning van Willeke Dost’, meldt de politie.

Het team heeft ook gesproken met Jan Huzen. Die zou nieuwe informatie hebben over de locatie waar Willeke Dost begraven zou zijn. De politie heeft in het verleden al veelvuldige gesprekken met Huzen gevoerd. De politie verklaart dat de ‘recente verklaring die hij heeft gegeven, overeen komen met de verklaring die eerder is afgegeven. Het biedt daarom geen nieuwe inzichten.’

Begin maart werd hij nog opgepakt door de politie voor opruiing. Hij werd aangehouden, omdat hij ondanks mondelinge en schriftelijke waarschuwingen van de politie doorging met het oproepen tot nieuwe graafacties. Diezelfde dag werd hij nog vrijgelaten, maar de zaak werd wel overgedragen aan het OM.

Huzen zei in maart ‘te stoppen met acties, mits de bewuste locatie met aanwijzingen door justitie binnen twee maanden nog grondig wordt onderzocht in onze aanwezigheid.’ Diezelfde maand maakte hij echter nog bekend toch weer een nieuwe graafactie op te willen zetten.

Zaterdag vloog er nog een reclamevliegtuig boven Koekange en omgeving, met de tekst erachter ‘Politie.. ga Willeke zoeken’.

Burgerinitiatief

Op 12 november 2018 is er opnieuw gegraven naar het lichaam van Willeke Dost op een perceel in Koekange. Dit had te maken met het burgerinitiatief van Jan Huzen en Ab Bruintjes, die op deze manier aandacht vroegen voor de zaak. Die graafwerkzaamheden hebben niet geleid tot aanwijzingen die leiden tot duidelijkheid over de verdwijning van Willeke Dost.

Eind december 2018 heeft de eigenaar van het perceel eenmalig toestemming gegeven aan een aantal burgers om opnieuw op het perceel nader onderzoek te doen. Daarbij zijn op particulier initiatief honden ingezet en zijn op enkele locaties grondradarbeelden gemaakt. Ook uit dit onderzoek kwam geen nieuwe informatie. Daarom besloot de politie en het OM om geen nader onderzoek te doen op het terrein.

De politie benadrukt dat het niet is toegestaan om zonder toestemming te graven op privéterreinen.

Antwoorden

Willeke Dost verdween in 1992 op 15-jarige leeftijd. Het is voor de politie en haar omgeving volstrekt onduidelijk wat haar is overkomen. ‘Het coldcaseteam wil, net als familie en omwonenden, antwoorden krijgen op de vraag wat er is gebeurd.’ Voor tips kan er contact opgenomen worden met 0900-8844.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
DOSSIERS dossiers