abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Roken
Groningen wil eerste rookvrije stad worden. Onze stelling: Roken in de openbare ruimte moet in elke stad verboden worden.
dossiers
Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen Steenwijkerland ...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
Eenmaal in de 4 jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. De laatste gem...
Plus Artikelen
Voetbalvereniging SVN’69 heeft schoon genoeg van de vernielingen die w...
Steenwijk - De fractie van D66 in de gemeenteraad van Steenwijkerland is...
Meppel - Ondanks de wat minder gunstige weersvoorspellingen voor deze we...
Meppel/Steenwijk - Toen vorig jaar het Nederlands kampioenschap voor hem...
De Wolden

Hele Hoofdstraat Zuidwolde herinrichten als 30 km-zone

Door Peter Nefkens op donderdag 20 april 2017 20:22
  • Hoofdstraat Zuidwolde © Google maps

pinterestmail

Zuidwolde – Als het aan Dorpsbelangen Zuidwolde ligt, worden de Hoofdstraat Noord en Zuid ingericht als 30 kilometerweg. Een speciale werkgroep heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de veiligheid en bereikbaarheid.

Het midden van de Hoofdstraat is al ingericht volgens het shared-space-principe, waarbij ook een snelheid van 30 kilometer per uur geldt. Volgens Ferdinand Bennink van Dorpsbelangen kreeg zijn club vele vragen over de doorgaande weg door het dorp. ‘Vooral buiten het winkelgebied is de bereikbaarheid en begaanbaarheid een probleem. Er zijn veel losliggende straatklinkers, het is soms net een racebaan en er rijdt veel landbouwverkeer door’, aldus Bennink.

Samenspraak

Zijn werkgroepgenoot Albert Pol gaf in de vergadering van de gemeenteraad een presentatie van de plannen die de werkgroep in samenspraak met ambtenaren van de gemeente heeft opgesteld. Volgens hem wordt de Hoofdstraat door veel mensen als onveilig ervaren.  ‘En dat is aantoonbaar ook zo, in 2006 is er nog een vrouw doodgereden. Het kan echt anders, want de Hoofdstraat is niet meer de belangrijkste doorgangsroute.’ Volgens het plan moet de oostkant van de Hoofdstraat (Noord en Zuid) een voetgangersstrook worden. Aan de westzijde komt dan plaats voor parkeren met groenvoorziening. ‘En we denken aan een soort eilandjes in de weg, waardoor weggebruikers zien dat er iets aan de hand is, waardoor de snelheid verminderd wordt.’

Kwetsbaarheid

Consequentie van de plannen is volgens Pol dat de bomen en beugels aan de oostzijde verdwijnen. ‘Sommige bomen zijn te triest voor woorden, anderen zijn al verdwenen.’ Wat de werkgroep betreft wordt tevens het debat over de snelheid aangegaan. ‘De kwetsbaarheid van vooral zestigplussers is groot, zij zijn de sjaak bij 50 kilometer per uur. En de bevolking wordt alleen maar ouder.’ Pol noemde verder nog de vele lesauto’s die door de Hoofdstraat rijden en deze als proeftuin gebruiken, alsmede de bussen. ‘Er zijn mogelijkheden om de snelheid aan te passen, waarbij ook een stukje handhaving nodig is. Alle maatregelen samen geven uiteindelijk de oplossing.’

Geloofwaardigheid

Geloofwaardigheid is wat Dorpsbelangen betreft van groot belang. ‘Op de Leeuwenveenseweg mag je 60 kilometer per uur, terwijl dat een kaarsrechte weg is. Daar wordt de 60 kilometer dus niet nageleefd’, aldus Pol. Overigens is de aanleg van verkeersdrempels niet aan de orde. Er kan wat de plannenmakers veel gedaan worden met belijning en groenbakken. ‘En dat is allemaal heel laagdrempelig. Zuidwolde is het enige dorp in De Wolden zonder snelheidsremmende maatregelen. Kijk naar Ruinerwold, waar op de doorgaande weg ook maar 30 kilometer per uur gereden mag worden.

Op de vraag van Erik Verheijen (GroenLinks) wat Dorpsbelangen van de shared-space in het winkelgebied vindt, bleef een antwoord uit. ‘Daar hebben wij nu geen mening over, dat is een verhaal op zich’, reageerde Albert Pol. Wel gaf hij aan dat Dorpsbelangen hoopt dat de raad de kwestie op de begroting zet, zeker na het voorwerk van de gemeentelijke beleidsmedewerkers. Voor de zomervakantie moet dan een informatieavond gehouden worden.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.