abonneer nu
 
...
vinkje
DE STELLING
poll
Koopkracht
De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2017 met 0,5 procent gegroeid. Er werd echter een koopkrachtstijging van 1 procent voorspeld. In de plannen voor Prinsjesdag 2018 staat dat de koopkracht 1,5% stijgt. Onze stelling: ‘Koopkracht omhoog? Ik geloof er niks van…’
...
dossiers
De voetbalkrant 2018 is een uitgave van de Opregte Steenwijker Courant e...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
Plus Artikelen
Vollenhove - De gesprekken over een terugkeer waren al aan de gang, maar...
Vollenhove - Barend de Graaf en zijn vrouw willen graag zestien zonnepan...
Rouveen - Sprayen, borstelen, vlechten, scheren en veel trainen. Je zou ...
Meppel - Het Rozengala 2018 van Ronde Tafel 61 bracht zaterdagavond - vo...
...
De Wolden

De Wolden haalt doelstelling afvalscheiding ruimschoots

Geplaatst op dinsdag 13 maart 2018 18:50
  • © Eigen foto

  • © Eigen foto

mail

Zuidwolde - In het Afvalbeleidsplan De Wolden 2015 -2020 heeft gemeente De Wolden de VANG-ambitie van 75% afvalscheiding overgenomen. De gemeenteraad heeft dit vastgesteld als doelstelling voor 2020. En die doelstelling hebben gemeente en inwoners nu al gehaald.

In 2017 is namelijk 76 % van het afval gescheiden ingezameld. Wethouder Jan van ’t Zand: Een mooi resultaat, waar we als gemeente blij mee zijn! En een compliment richting onze inwoners, want het scheiden van afval gaat steeds beter.”

170 kilo restafval

Per inwoner is in 2017 170 kilo restafval geproduceerd (22 kilo grof via de milieustraat en 148 fijn huishoudelijk restafval via de container). Een afname van 239 kilo in 2015, naar 199 kilo in 2016, naar nu 170 kilo.

Wethouder Van ´t Zand: “We zijn er nog niet, want van de 148 kilo fijn huishoudelijk restafval in de container is 60 nog bruikbaar als grondstof. Dat is ongeveer 90 kilo per inwoner per jaar die we nog beter kunnen scheiden!”. Wanneer dat lukt, haalt De Wolden ook de doelstelling uit het landelijke programma VANG: 100 kilo restafval per inwoner per jaar.

Van Afval Naar Grondstof

De VANG-ambitie is onderdeel van het landelijke programma ‘Van Afval Naar Grondstof’. Hiermee spant het kabinet zich sinds 2015 in om de overgang naar een circulaire economie in Nederland te stimuleren.

Gemeenten worden, naast de wettelijke plicht voor de inzameling en verwerking van afval, ook geacht bij te dragen aan de landelijke doelstellingen op het gebied van de terugdringing van (rest)afval en een betere scheiding van grondstoffen.

Alle gemeenten is gevraagd om uitvoering te geven aan dit VANG-beleid, waarbij de afvalscheidingsdoelstelling is gesteld op 75% in 2020 en de hoeveelheid restafval op 100 kilo per inwoner per jaar.

Gemeente De Wolden heeft deze 100 kilo trouwens niet als harde doelstelling overgenomen, maar streeft er wel naar om deze hoeveelheid te realiseren.

...
whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

...