abonneer nu
dossiers
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Diever - Shakespeare kende minstens vier verschillende versies van King ...
Zuidwolde - De teamleden van De Leo’s uit Zuidwolde hebben hun dorp de...
Assen - Het blijft een bijzonder gezicht bij de tent van de Renault Form...
Meppel - Het is 20.45 uur als Ria Langenhoven haar rollator naar het mid...
De Wolden

Samenwerken in de keten met Dubbel Drents Asperges

Geplaatst op woensdag 16 mei 2018 18:27
  • © NDC

pinterestmail

Zuidwolde - Streeklabel Dubbel Drents heeft naast brood nu ook asperges. De producten van Dubbel Drents zijn meer dan alleen verse lokale producten. Ze staan symbool voor samenwerking in de regio. Vijf aspergetelers hebben zich aangesloten.

Het versterkt en verbindt de mensen in deze regio en er ontstaan mooie producten van dicht bij huis. Extra lekker zo vers van Drentse bodem.

Asperges uit de Drentse zandgronden. Al generaties lang zijn er ook akkerbouwbedrijven te vinden die asperges telen en volop profiteren van deze unieke landbouwgrond. Waarom de asperges het zo goed doen op de Drentse grond? Witte asperges zijn kieskeurig als het om de grond gaat; want ze kunnen niet overal goed gedijen en geteeld worden. Witte asperges houden namelijk het meest van een lichte, goed doorlatende, droge grond met een laag grondwaterpeil. En de grond in het Drenthe is hier zeer geschikt voor! Zo groeien de Dubbel Drents asperges op zandgronden, die door de samenstelling en voorbereiding, bepalend is voor de smaak van deze asperges. Volgens kenners kenmerkt de Dubbel Drents asperge zich met een zachte en zoetere smaak.

Zodra de asperges hun kop boven de grond uit steken begint het oogsten. Traditioneel loopt het aspergeseizoen van de tweede dinsdag in april tot en met 24 juni. Het oogsten - of steken - van de Dubbel Drents asperges is handwerk. Vroeg in de ochtend worden de asperges met een speciaal steekmes uit de grond gehaald. Na het steken van de asperges worden deze zo snel mogelijk in koud water gedompeld, zo blijven ze zo vers mogelijk. Daarna worden de asperges schoongewassen en gesorteerd. De Dubbel Drents asperges zijn zowel geschild (terwijl u wacht) en ongeschild te verkrijgen.

Samenwerken is het nieuwe concurreren. De aspergetelers kunnen op deze wijze volume bieden en hun producten lokaal vermarkten. ‘Dit is precies wat we willen bereiken met Dubbel Drents Asperges. Het verkorten van de voedselketen, waarde vermeerderen en het draagt bij aan de regionale economie’, zegt projectcoördinator Jan van Goor.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.