abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Giethoorn - Ze hebben een mooi plekje gekregen in de woonkamer, wijst Lu...
Ansen - Het zag er allemaal fantastisch uit op de televisie: uitzending ...
Meppel - Albert Jan Vos zit er aan te denken om twee extra zalen te bouw...
Emmeloord / Rogat - Het rallyteam van Pierre Brouwer uit Rogat en naviga...
De Wolden

Tonckensfonds keert bijna 40.000 euro uit

Geplaatst op woensdag 11 juli 2018 14:38
  • De cheque voor Veerle Tibben werd uitgereikt door Jaap Dekker. © Coos Dekker

pinterestmail

Zuidwolde - Het Marius Tonckenfonds keert voor een bedrag van bijna 40.000 euro aan verengingen en instellingen in de oude gemeente Zuidwolde uit. Het grootste bedrag gaat dit jaar naar het Tonckenshuys (5.400 euro), gevolgd door muziekvereniging Woudklank met 3.475 euro.

Er werd ook weer een sporter gekozen de met duizend euro ondersteund wordt. Het is de 14-jarige Veerle Tibben, lid van de tennisvereniging Suthwalda en een groot talent. De cheque werd haar zaterdag overhandigd door Jaap Dekker, een van de bestuurders van het fonds. Dekker laat daarnaast weten dat er in totaal voor 95.000 euro aan verzoeken. ‘We hebben heel wat verengingen moeten teleurstellen.’

Grondeigendommen

Het Marius Tonckenfonds is ooit opgericht door de oud-burgemeester van Zuidwolde en ieder jaar worden subsidies verstrekt aan louter verzoeken vanuit de oude gemeente Zuidwolde. Kerkelijke instellingen zitten daar niet bij, want Tonckens. Het geld van het fonds is afkomstig van de rente-opbrengst van het vermogen van de stichting. Daaronder zit zo’n 30 hectare aan grondeigendommen. Naast instandhouden van het vermogen, zijn er nog drie doelstellingen van de stichting: bijdragen aan plaatselijke gezondheidszorg; ondersteunen van verenigingen van vrijzinnige richting of op algemene grondslag in de voormalige gemeente Zuidwolde; verstrekken van studiebeurzen voor kinderen uit deze gemeente en onderhouden van het familiegraf.

Afgewezen

Sommige indieners van subsidie krijgen een deel van het gevraagde bedrag, anderen het hele bedrag. Er worden ook verzoeken afgewezen. Na het Tonckenshuys en Woudklank ging er geld naar zwembad De Waterlelie (2.558 euro), speeltuinvereniging De Bulties in Zuidwolde (2.350 euro), EDKV Fort (2.260 euro), muziekvereniging Con Amore Veeningen (2.180 euro), de Zantingehof (twee mille) en voor het dierenarkje bij het Tonckenshuys ook twee mille.

Korfbalvereniging VeFo uit Veeningen ontvangt 1.190 euro, er is 1.500 euro voor museum De Wemme, 1.149 euro voor het dorpshuis in Linde, 1.564 euro voor de EHBO in Zuidwolde, 1.222 euro voor gymnastiekvereniging DOS Zuidwolde, 1.200 euro is beschikbaar voor de organisatie van de Dag van de Mantelzorgers, 1.431 euro staat genoteerd voor de stichting Welzijn De Wolden voor het ontmoetingscentrum.

Kleinere bedragen

Dan zijn er nog de nodige bedragen onder de duizend euro. Stichting Vakantiekids krijgt € 958,88, voor Daghuus Zantingehof ligt 750 euro klaar, volleybalvereniging VCZ krijgt 835 euro, Streekbelang Fort 580 en de speelotheek van Zuidwolde 600 euro. Speeltuinvereniging Alteveer mag 559 euro bijschrijven, buurtvereniging speeltuin Kindervreugd Veeningen 700 euro en obs De Bosrand in Kerkenveld 339 euro. Er is 500 euro beschikbaar voor badmintonvereniging De Slagen en korfbalvereniging ZKC, alsmede 372,50 euro voor accordeonvereniging Allegro uit Linde. Zwemvereniging de Watersnip kan verder met 450 euro, de peuterspeelzaal in Linde 180 euro en buurtvereniging Schoolweg-Dorpshuisstraat Veeningen 112 euro. Voor de jaarlijkse voordrachtwedstrijd in Linde is 250 euro uitgetrokken.

Het Tonckensfonds keert elk jaar een fors bedrag uit.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.