abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Watertappunt
Tijdens de koningsspelen op vrijdag 12 april konden basisscholen tappunten voor water winnen. Die binnenwatertappunten worden beschikbaar gesteld door de 10 drinkwaterbedrijven van Nederland. Met de binnenwatertap hoeven leerlingen geen gebruik meer te maken van het toilet om hun bidons of navulbare flesjes te vullen met kraanwater. Onze stelling: Elke school moet zorgen voor een watertappunt om het drinken van kraanwater te bevorderen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Meppel - Meppel is al druk aan het voorbereiden. Over iets minder dan ee...
Meppel - Het is vrijdagmiddag rustig in Schouwburg Ogterop. De vorige da...
De Wolden

WK Dog Dance in Ruinerwold geopend

Door Peter Nefkens op donderdag 19 juli 2018 20:11
  • Het WK Dog Dance in Ruinerwold is geopend. © Artizzl Media / Peter Nefkens

  • Het WK Dog Dance in Ruinerwold is geopend. © Artizzl Media / Peter Nefkens

  • Het WK Dog Dance in Ruinerwold is geopend. © Artizzl Media / Peter Nefkens

  • Het WK Dog Dance in Ruinerwold is geopend. © Artizzl Media / Peter Nefkens

  • Het WK Dog Dance in Ruinerwold is geopend. © Artizzl Media / Peter Nefkens

pinterestmail

Ruinerwold - Met een korte openingsceremonie is donderdagavond het wereldkampioenschap Dog Dance van start gegaan. In de sporthal van de Buddingehof in Ruinerwold liepen vertegenwoordigers van dertien landen met hun honden en uiteraard de vlag van hun land, de arena binnen. Daarbij werden ze begeleid door hun eigen volkslied. Het is voor het eerst dat een WK binnen De Wolden plaatsvindt.

Het is voor het eerst in de historie dat het WK in Nederland plaatsvindt. Dat voor Ruinerwold is gekozen, is voor een deel toeval. ‘Het WK zou eerst in augustus tijdens de World Dog Show worden gehouden, maar daar was geen plek voor dit evenement. Toen moesten we in allerijl op zoek gaan naar een andere locatie’, legt André de Jong, voorzitter van de Nederlandse Dog Dance Bond uit. Omdat al eerder nationale kampioenschappen in Ruinerwold werden gehouden, was het dorpshuis al snel in het vizier.

Wijziging

Aan het WK wordt overigens louter met Europese landen deelgenomen. Dat heeft ook te maken met de wijziging van datum, anders waren landen als Japan en mogelijk ook Argentinië ook aanwezig geweest. Die twee landen doen de volgende keer wel mee met het EK, dat daardoor een open karakter krijgt. Het WK vindt tot en met zondag plaats, bezoekers hebben voor 5 euro per dag toegang om de honden met enthousiasme hun kunsten te zien vertonen. De volgende landen zijn aanwezig: België, Denemarken, Duitsland, Tsjechië, Nederland, Slowakije, Frankrijk, Zweden, Zwitserland, Finland, Noorwegen, Italië en Rusland. De deelnemers verblijven her en der in de regio in hotels en Bed en Breakfasts.

Hondensport

Ondanks dat Dog Dance al ruim 10 jaar in Nederland wordt beoefend, is het nog maar kort gereglementeerd als hondensport onder de FCI. FCI is een overkoepeld orgaan, dat de verschillende hondensporten onder zich heeft om zo wereldwijd 1 vaste richtlijn hanteert. ‘Na Rusland en Duitsland zijn wij het derde land dat het Wereld Kampioenschap Dog Dance mag gaan organiseren. Na vele gesprekken en onderhandelingen was het in januari dit jaar een feit en konden wij (Nederlandse Dog Dance Bond) beginnen met de organisatie, aldus De Jong.

Dogdance is er in twee divisies, Heelwork To Music en Freestyle. Bij Heelwork to Music draait het vooral om volgen. De hond volgt de handler in ongeveer 10 verschillende posities ten opzichte van de Handler. Wanneer de hond van de ene positie, naar een andere positie gaat, mag dit door middel van een Freestyle oefening, om zo de dans een vloeiend geheel te laten worden.
Vergelijk Heelwork to Music met stijldansen voor mensen, dan is het idee redelijk duidelijk.
Freestyle is eigenlijk alles wat Heelwork niet is. De hond mag op afstand werken, is niet verplicht aan posities en variaties zijn veelal groter dan bij Heelwork. Freestyle kan je meer vergelijken met bijvoorbeeld de Latin dansen bij mensen. Het is allemaal losser, niet te dicht bij de handler en hierdoor vaak met meer “swing”.

Programma

Vrijdag 20 juli is de wedstrijddag voor de Heelwork to music (HTM). Zaterdag 21 juli is de wedstrijddag voor de Freestyle. Dan uiteindelijk is op zondag 22 juli de Finaledag. De 10 beste van de HTM en de 10 beste van de Freestyle zullen dan nog eenmaal hun routine laten zien voor de jury en het publiek. Aan het einde van de finale wordt uiteindelijk duidelijk wie zich wereldkampioen 2018 HTM mag noemen en wie wereldkampioen 2018 Freestyle.

Info: www.wcdogdance2018.com

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.