abonneer nu
 
...
vinkje
DE STELLING
poll
Koopkracht
De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2017 met 0,5 procent gegroeid. Er werd echter een koopkrachtstijging van 1 procent voorspeld. In de plannen voor Prinsjesdag 2018 staat dat de koopkracht 1,5% stijgt. Onze stelling: ‘Koopkracht omhoog? Ik geloof er niks van…’
...
dossiers
De voetbalkrant 2018 is een uitgave van de Opregte Steenwijker Courant e...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
Plus Artikelen
Rouveen - Sprayen, borstelen, vlechten, scheren en veel trainen. Je zou ...
Meppel - Het Rozengala 2018 van Ronde Tafel 61 bracht zaterdagavond - vo...
Assen - Eén knal, twee vuurspuwende torens en een oranje muur van rook....
Ruinen - Ze hadden wel wat meer bezoekers verwacht op het tweede Brummel...
...
De Wolden

‘Vissers en duikers moeten samen werken aan waterkwaliteit’

Geplaatst op vrijdag 14 september 2018 08:36
  • © Eigen foto

mail

Ruinerwold - Duikplaats Ruinerwold gaat al jarenlang achteruit. De plantengroei neemt sterk af en het aantal meldingen van duikers die slechts 1 meter zicht hadden, is opvallend hoog. Dat meldt Duikersgids.nl.

De Noord Nederlands Duik Federatie (NNDF) deed onderzoek naar de oorzaken. Het rapport ‘De verdwenen waterplanten van Engelgaarde’ poogt een analyse te geven van deze teloorgang. Het rapport komt van de hand van voorzitter, André Bandell en is gebaseerd op langjarig onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met de Leerstoelgroep Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer aan de Universiteit van Wageningen.

Verontrustend onderzoek

Ten behoeve van het onderzoek werden op de bodem zestien kooien geplaatst. Door middel van een uitgekiende test, met open en gesloten kooien zijn vervolgens waterplanten zoals fonteinkruid, aarvederkruid en waterpest geplant. Vier kooien bleven open zodat de vispopulatie toegang had tot de planten. De planten in de gesloten kooien konden goed opgroeien terwijl de planten in de open kooien snel verdwenen waren.

De conclusies van het onderzoek wijzen in de richting van overpopulatie en ondeskundig beheer. Er zouden teveel plantenetende en bodemwoelende vissen in de plas zitten.

Teruggang

In de plas zijn in het verleden karpers uitgezet. Die eerste karpers vonden genoeg voedsel om van te leven. De vissers gingen voerplekken aanleggen om de vangst te bevorderen. Maar omdat de vangst toch tegen viel, werden steeds meer karpers uitgezet en voerplekken aangelegd.

De vissers houden dit beleid jarenlang vol. Maar nu zitten er zoveel karpers en voedingsstoffen in het water dat het milieu het niet meer kan aankan. Het woelen in de bodem veroorzaakt zweefvuil dat het zonlicht tegenhoudt. Hierdoor nemen plantengroei en zuurstofgehalte af en krijgen algen de overhand.

De duikstek werd alsmaar troebeler en uiteindelijk is een kantelpunt bereikt waardoor de plas permanent troebel blijft.

De natuur en de duiksport zijn de grote verliezers, maar ook de hengelsport verliest. Voortdurend en deskundig overleg tussen duikers en hengelaars, waarbij duikers onder water waarnemingen kunnen doen, had dit effect kunnen voorkomen.

Meer informatie: www.duikersgids.nl/duikstekken/ruinerwold 

...
whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

...