abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - De gemeente Meppel gaat basisscholen gratis containers aanbiede...
Vollenhove - Voetbalvereniging SV VENO onderzoekt de mogelijkheden naar ...
Giethoorn - Ze hebben een mooi plekje gekregen in de woonkamer, wijst Lu...
Ansen - Het zag er allemaal fantastisch uit op de televisie: uitzending ...
De Wolden

Hennep kweken uit radeloosheid: werk- en celstraf geëist

Geplaatst op Friday 23 November 2018 09:37
  • © Pixabay

pinterestmail

Alteveer – Zijn doodzieke vrouw was uitbehandeld in Nederland, maar kon in Duitsland nog wel een behandeling krijgen. Omdat die 43.000 euro per twee maanden kostte, had een 58-jarige man uit Alteveer in 2016 snel geld nodig.

Hij besloot een hennepkwekerij in zijn schuur te laten aanleggen. “In je radeloosheid probeer je wat”, zei de man donderdag in de rechtbank in Assen. In november 2016 vond de politie 517 hennepplanten in de schuur bij zijn huis. De stroom werd illegaal afgetapt. Ook werden twee gaspistolen en een ploertendoder gevonden.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste daarvoor tweehonderd uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen de man uit Alteveer.

Twee ton winst?

De wietplantage werd ontdekt nadat de politie tips kreeg. Bij de inval werd niet alleen de kwekerij ontmanteld, maar ook beslag gelegd op meerdere auto’s, twee huizen, sieraden telefoons en bijna tachtig schilderijen.

Het meeste daarvan heeft de man nog steeds niet terug. Het OM wil bijna 220.000 euro van hem hebben, de geschatte winst van elf oogsten. Die zaak wordt in maart behandeld. Tot die tijd krijgt de man niks terug, vertelde de officier van justitie. De schilderijen hebben een gezamenlijke waarde van ongeveer een ton, vertelde de Alteveerder.

Dure behandeling

Zijn vrouw kreeg in 2013 kanker. Een jaar later zei haar arts dat ze uitbehandeld was. Daar legde het stel zich niet bij neer. Toen hij in 2016 bij RTL Late Night over een behandeling in Duitsland hoorde, besloot hij daar naartoe te gaan met zijn vrouw. Maar die werd niet vergoed en kostte 43.000 euro per keer.

Via via zocht hij contact met mensen in de ‘hennepwereld’. Iemand hielp hem bij de aanleg en hij verzorgde en oogstte zelf de planten. Geen elf, maar twee keer kon hij oogsten voor de politie binnenviel, verklaarde de man. Ook zijn ernstig zieke vrouw werd als verdachte verhoord. “Dat vind ik heel erg. Ik kan het niet meer ongedaan maken.” Zijn vrouw overleed in mei vorig jaar. 

Wapens

De rechtbank vroeg de emotionele man, die nooit eerder met justitie in aanraking is geweest, waarom hij niet eerst schilderijen had verkocht. Dat had hij ook gedaan, legde hij uit, maar het leverde niet genoeg op. De wapens had hij in Duitsland gehaald om zichzelf te beschermen, zei hij. “Maar je kon er nog geen mug mee doodschieten.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. (ADP)

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.