abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - ‘Het is een gekkenwerk. Echt een gekkenwerk.’ Sinds een paa...
Meppel - De Nieuwveense Landen is de eerste Drentse woonwijk die volledi...
Meppel - Tussen de nog te bouwen stadswoningen op de plek van de aanbouw...
Zwartewatersklooster - Op het kerkhof in Zwartewatersklooster wordt al 7...
De Wolden

Taakstraffen voor achterlaten radioactief materiaal bij schroothandelaar

Geplaatst op dinsdag 4 december 2018 14:38
  • © NDC Mediagroep

pinterestmail

Assen / Zuidwolde - 'Als ik dat had geweten, had ik het nooit aangeraakt.' Dat zei een 42-jarige man uit Hoogeveen dinsdagochtend in de rechtbank in Assen. De man had op 19 november 2015 samen met een 39-jarige plaatsgenoot radioactief besmet materiaal ingeleverd bij een schroothandelaar in Zuidwolde.

De schroothandelaar had geen detectiemateriaal, waardoor er niet direct werd opgemerkt dat het om een partij schroot ging die was besmet met radioactieve stoffen. Toen dat later wel zo bleek te zijn, konden de mannen worden opgespoord aan de hand van camerabeelden. Beide Hoogeveners zeggen niet te hebben geweten dat het om besmet materiaal ging. 'Ik wil niet ziek worden', zei de 42-jarige man daarover.

Geen opzet

De politierechter achtte het niet bewezen dat de mannen met opzet handelden. 'Maar het blijft een ernstige overtreding, die ook ernstige gevolgen kan hebben.' Hij veroordeelde de 42-jarige man tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. Zijn 39-jarige plaatsgenoot kreeg een hogere straf opgelegd, omdat hij geen openheid van zaken heeft gegeven en niet aanwezig was bij de rechtszaak. Deze Hoogevener moet een taakstraf van 160 uur uitvoeren en kreeg dezelfde voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Daarnaast moeten de mannen de schroothandelaar een bedrag van bijna 7500 euro betalen. De handelaar maakte onder meer kosten voor rapportages en het vernietigen van het besmette oud-ijzer.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.