abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - De gemeente Meppel gaat basisscholen gratis containers aanbiede...
Vollenhove - Voetbalvereniging SV VENO onderzoekt de mogelijkheden naar ...
Giethoorn - Ze hebben een mooi plekje gekregen in de woonkamer, wijst Lu...
Ansen - Het zag er allemaal fantastisch uit op de televisie: uitzending ...
De Wolden

Taakstraffen voor achterlaten radioactief materiaal bij schroothandelaar

Geplaatst op Tuesday 4 December 2018 14:38
  • © NDC Mediagroep

pinterestmail

Assen / Zuidwolde - 'Als ik dat had geweten, had ik het nooit aangeraakt.' Dat zei een 42-jarige man uit Hoogeveen dinsdagochtend in de rechtbank in Assen. De man had op 19 november 2015 samen met een 39-jarige plaatsgenoot radioactief besmet materiaal ingeleverd bij een schroothandelaar in Zuidwolde.

De schroothandelaar had geen detectiemateriaal, waardoor er niet direct werd opgemerkt dat het om een partij schroot ging die was besmet met radioactieve stoffen. Toen dat later wel zo bleek te zijn, konden de mannen worden opgespoord aan de hand van camerabeelden. Beide Hoogeveners zeggen niet te hebben geweten dat het om besmet materiaal ging. 'Ik wil niet ziek worden', zei de 42-jarige man daarover.

Geen opzet

De politierechter achtte het niet bewezen dat de mannen met opzet handelden. 'Maar het blijft een ernstige overtreding, die ook ernstige gevolgen kan hebben.' Hij veroordeelde de 42-jarige man tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. Zijn 39-jarige plaatsgenoot kreeg een hogere straf opgelegd, omdat hij geen openheid van zaken heeft gegeven en niet aanwezig was bij de rechtszaak. Deze Hoogevener moet een taakstraf van 160 uur uitvoeren en kreeg dezelfde voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Daarnaast moeten de mannen de schroothandelaar een bedrag van bijna 7500 euro betalen. De handelaar maakte onder meer kosten voor rapportages en het vernietigen van het besmette oud-ijzer.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.