abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - De gemeente Meppel gaat basisscholen gratis containers aanbiede...
Vollenhove - Voetbalvereniging SV VENO onderzoekt de mogelijkheden naar ...
Giethoorn - Ze hebben een mooi plekje gekregen in de woonkamer, wijst Lu...
Ansen - Het zag er allemaal fantastisch uit op de televisie: uitzending ...
De Wolden

Raad van State kijkt naar zaak over recreatieve lodges Ruinerwold

Geplaatst op woensdag 5 december 2018 15:16
  • Het land van Roelof Dekker. © NDC Mediagroep

pinterestmail

Den Haag / Ruinerwold - De omgevingsvergunning voor de omstreden bouw van negen recreatieve lodges op een weiland aan de Havelterweg in Ruinerwold lijkt alsnog te worden goedgekeurd. Dit bleek woensdag tijdens een hoger beroep bij de Raad van State.

De rechtbank Noord-Nederland vernietigde begin dit jaar de vergunning vanwege een procedurefout van het gemeentebestuur van De Wolden. Die had de gemeenteraad ook om goedkeuring moeten vragen, omdat met de bouw wordt afgeweken van het geldende bestemmingsplan. Dat was niet gebeurd.

Agrariër Roelof Dekker ging tegen die beslissing in hoger beroep bij de Raad, omdat hij dolgraag wil starten met de bouw van de lodges op zijn terrein aan de rand van een bos. Maar dit beroep lijkt achterhaald, omdat het gemeentebestuur de fout inmiddels heeft hersteld en een nieuwe vergunning heeft verleend.

MEER OVER DIT ONDERWERP

Omwonenden maken bezwaar

De Raad van State kijkt vooral naar die nieuwe vergunning. Als die vergunning volgens de Raad in orde is, kan Dekker snel aan de slag. Omwonenden hebben daartegen ook bezwaren ingediend. Maar al te overtuigend vond de raadsvoorzitter die niet. De bezwaarmakers, omwonenden die op flinke afstand van het weiland van Dekker wonen, kwamen zelf niet naar de zitting bij de Raad.

Dus somde de raadsvoorzitter hun bezwaren op. En die blijken vooral te gaan over de rol van het gemeentebestuur in deze kwestie. Die zou het plan koste wat kost te willen doordrukken en niet te willen luisteren naar de omwonenden.

Geen bungalowpark

Woordvoersters van de gemeente spreken die bezwaren tegen. Aan het plan van Dekker is meegewerkt, omdat het volgens de gemeente een goed plan is. De lodges komen op voldoende afstand van de omwonenden en die zullen daarvan weinig merken. Een eerste aanzet tot een bungalowpark is uitgesloten. De vergunning laat niet meer dan negen lodges toe.

Volgens initiatiefnemer Roelof Dekker heeft hij de bijverdiensten van de lodges nodig om het hoofd boven water te houden. De opbrengst van zijn vleesstierenbedrijf is onvoldoende, zegt hij. Met de bouw van de lodges krijgt hij ook een Europese subsidie vanwege innovatieve ontwikkelingen op het platteland. Maar daarvoor is wel een goedgekeurde vergunning een voorwaarde.

De Raad van State doet binnen twee maanden uitspraak.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.