abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - Jongeren van diverse Drentse brandweerkorpsen hebben zaterdag a...
Meppel - Koningsdag in Meppel vindt dit jaar in afgeslankte vorm plaats....
Zuidwolde - Liefhebbers van toptennis kunnen vanaf zondag 7 april terech...
Havelte - De zoektocht naar een enthousiaste horecaondernemer voor het i...
De Wolden

‘Gods lamp brandend houden’

Geplaatst op donderdag 14 maart 2019 19:12
  • Mariakerk in Ruinen, een van de partners. © NDC Mediagroep

pinterestmail

Ruinen - Een commissie die luistert naar de naam RIJKeR heeft zich het laatste jaar ingespannen om te onderzoeken welke vorm de samenwerking tussen de vier protestantse gemeenten in Ruinerwold (Hervormde gemeente Blijdenstein), IJhorst/De Wijk (Protestantse gemeente IJhorst/De Wijk), Koekange (Protestantse gemeente Koekange) en Ruinen (Protestantse gemeente Ruinen) kan krijgen.

De naam RIJKeR komt van deze vier gemeenten en de commissie bestaat uit de voorzitters van alle kerkenraden en de kerkrentmeesters. ‘Het doel van de samenwerking is om in elk dorp Gods lamp brandend te houden, met andere woorden een christelijke gemeenschap gaande te houden met wekelijkse bijeenkomsten in de eigen kerk, waarbij de vier protestantse gemeenten elkaar ondersteunen en helpen waar mogelijk is’, aldus schrijft de commissie.

Met nadruk wordt aangegeven dat het om samenwerking gaat en niet om samenvoeging. ‘Deze samenwerking draagt ertoe bij dat de pastorale zorg in de afzonderlijke gemeenten gezond kan blijven. Daarnaast draagt deze samenwerking ertoe bij dat de afzonderlijke gemeenten hun financiële situatie gezond kunnen houden.’

Bijeenkomsten

Elke gemeente blijft zelfstandig verantwoordelijk voor de eigen financiële positie. Er zijn bijeenkomsten geweest met en zonder de predikanten en de samenwerking gebeurt in eerste instantie op het niveau van de predikanten. Het gaat hierbij om een efficiënte inzet van de predikanten en een tijdsbesparing voor hen waar mogelijk is. Zij zullen voor elkaar invallen bij ziekte of vakantie, streven naar gezamenlijke kerkdiensten, naar het houden

van gezamenlijke gesprekskringen en het regelmatig voorgaan in elkaars kerken. Op deze wijze krijgen gemeenten en de predikanten voor elkaar bekendheid. Ook het delen van informatie over activiteiten in elkaars kerkbladen draagt hiertoe bij.

Pastoraal blijven de predikanten in hun eigen gemeente verantwoordelijk. Aangezien er detachering heeft plaatsgevonden van ds. Roel Kloosterziel naar IJhorst/De Wijk (voor 50%) en van ds. Georg Naber (voor 20% naar Ruinerwold en voor 10% naar IJhorst/De Wijk) en deze situatie eerst moet stabiliseren, worden verdere vormen van samenwerking nog niet opgepakt door de predikanten. Detachering van Ds. De Graaf was niet mogelijk in verband met het feit dat De Graaf reeds voor 50% was gedetacheerd in Raalte.

De commissie RIJKeR communiceert intensief met de kerkenraden. Inmiddels hebben de vier kerkenraden al kennis met elkaar gemaakt en krijgt dit komend voorjaar een vervolg. De kerkenraden moeten uiteindelijk gezamenlijk tot een visie komen hoe de samenwerking tussen de gemeenten van RIJKeR er in 2025 uit zal zien. Het uitgangspunt is en blijft om samen kerk te zijn met wekelijkse bijeenkomsten in de eigen dorpskerk.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.