abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
Plus Artikelen
Meppel - Bert Reinders zette begin dit jaar het programma van het formid...
Wapse - Een jaar nadat werd begonnen met de werkzaamheden, is het werk k...
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Human Interest

Tjako van Schie brengt reuring in Wilhelminaoord

Geplaatst op zondag 7 april 2019 16:21
  • Tjako van Schie geeft pianolessen in het voormalige sportcentrum. © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Wilhelminaoord - Waar tot voor kort mensen zich in het zweet werkten, geeft Tjako van Schie (57) nu pianolessen. De pianoleraar betrok het voormalige sportcentrum op het mini-industrieterreintje in Wilhelminaoord een maand geleden samen met zijn vriend Johan. Om meer reuring in het dorp te brengen, stelt hij de ruimtes ook beschikbaar voor verenigingen uit de hele regio.

Op een dinsdagmiddag krijgt Tjako bezoek van DOOK. Het mannenkoor uit Frederiksoord is op zoek naar een nieuwe repetitieruimte en wil de grote zaal in RondoM, zoals het voormalige sportcentrum nu heet, eens testen. Na wat stemoefeningen heffen de mannen ‘When I’m 84’ aan. Goedkeurend knikken de zangers na afloop naar hun dirigente Angelica Braam. ‘Prima akoestiek’, zegt een koorlid.

Angelica is ook blij met de vleugel die in de zaal staat. ‘Nu hoef ik niet telkens mijn draagbare piano mee te nemen’, zo vertelt ze. Tjako hoort dat graag. ‘Muziek- en cultuurverenigingen kunnen hier een grote en een kleine zaal huren voor repetities, concerten, vergaderingen of lezingen, zegt hij. Twee weken geleden hielden Tjako en Johan voor zo’n 500 bezoekers open huis. Projectkoor 7even uit Vollenhove, waarvan Tjako de dirigent is, wijdde RondoM op 31 maart in met een optreden. Voor dat koor was het een try-out voor het concert dat ze vanavond en zaterdag in de Mariakerk in Vollenhove geeft.

Expositie

Naast het geven van pianolessen, heeft Tjako nog veel meer plannen voor RondoM. Die naam ontleende hij overigens aan de muziekterm rondo en zijn eigen bedrijfsnaam: Rondo Music Management. In de hal heeft hij een bordje opgehangen met de tekst: ‘Coming up Expo’. ‘Hier komt een wisselexpositie met werk van kunstenaars uit de regio’, legt Tjako uit. De eerste exposant wordt waarschijnlijk zijn schoonzus Lisan Simons uit Apeldoorn. ‘Zij schildert heel veel koeien en maakt beelden.’

Hij nodigt bewoners uit Wilhelminaoord en omliggende plaatsen uit om tijdens de openingstijden gewoon eens binnen te lopen en de kunstwerken te bekijken. Verder denkt hij aan activiteiten voor kinderen, zoals knutsel-, kunst- en muziekmiddagen. De pianoleraar wil bovendien jong talent een kans geven om in de grote zaal voor publiek te spelen. De jonge violiste Chloë Elsenaar uit Zwolle heeft al toegezegd te willen komen. Tjako haakt ook aan bij het Drents Kindermuziekfestival dat in oktober wordt gehouden. Zelf wil hij optredens gaan verzorgen met de bekende saxofonist Henk van Twillert.

Workshop

Zangeres Henriëtte de Groot komt op 16 juni een workshop geven aan amateur- en koorzangers, die met haar stemtips en tricks hun zangprestaties willen verbeteren. ’s Avonds geeft Tjako samen met haar nog een concert, waarbij het tweetal filmmuziek en Jiddische, Franse en Russische muziek ten gehore brengt. De geboren Drent is landelijk bekend als pianist en trad op met Marco Bakker.

  • gallerij afbeelding

    Tjako van Schie achter de vleugel in zijn eigen muziekcentrum in Wilhelminaoord. © Wilbert Bijzitter

 

Verder is hij dirigent en muziekdocent aan het conservatorium van Amsterdam en Porto. Tjako wil ook gaan samenwerken met Stichting Naobuur en het Koloniekerkje in Wilhelminaoord. ‘Zou het niet mooi zijn als we samen een festival kunnen organiseren op drie podia?’ fantaseert hij hardop. ‘Meer reuring in ’t dorp’, daar is het hem om te doen.’

Woon-werkplek

‘Houd mijn website www.rondomusicmanagement.nl/rondom.html in de gaten’, adviseert Tjako voor mensen die een van de activiteiten vanaf mei willen bijwonen. Voorlopig is hij nog druk met het opknappen van de sportschool, die twintig jaar daarvoor dienstdeed als kleuterschool. ‘De zaaltjes zijn klaar, maar we willen nog wel een nieuwe vloer in de keuken, zonnepanelen op het dak, nieuwe kozijnen met dubbel glas en een gezellige bar in de hal maken.’

De spiegelwand in hun woonkamer laat hij nog maar even zitten. ‘Precies zo’n spiegelwand uit een andere zaal hadden we verkocht, maar bij het inladen in een vrachtauto, hoorden we krak’, zegt Tjako. Hij is heel content met deze woon-werkplek. ‘We zitten midden op een minibedrijventerreintje, waar niemand last van ons heeft’. Wat dat betreft is hij er enorm op vooruit gegaan. ‘Hiervoor woonden we in een rijtjeshuis in de Meppelse wijk Oosterboer en moest ik naar het wijkcentrum om pianoles te geven. Dit schooltje is voor ons de ideale plek om te settelen.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.