abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Meppel - Bert Reinders zette begin dit jaar het programma van het formid...
Wapse - Een jaar nadat werd begonnen met de werkzaamheden, is het werk k...
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Meppel

Noorderboog start met online spraakbehandeling

Geplaatst op dinsdag 9 april 2019 16:08
  • Volgens logopediste Erna Andreae zal uit het onderzoek blijken dat online logopedie goed werkt bij Parkinsonpatiënten. © Zorggroep Noorderboog

pinterestmail

Meppel - Ruim 55.000 Nederlanders leiden aan de ziekte van Parkinson. Iedereen kan het overkomen, maar de ziekte treft vooral mensen boven de 50 jaar. Vaak wordt hun spraak door de ziekte aangetast. Zorggroep Noorderboog gaat meedoen aan een landelijk onderzoek over de effecten van online logopedie bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Het onderzoek wordt gecoördineerd door het Radboud UMC. Logopediste Erna Andreae behandelt hiervoor vanaf 25 maart patiënten van Noorderboog online via een app. ‘Wij willen de beste zorg bieden aan mensen met de ziekte van Parkinson, daarom doe wij mee.’

Behandeling

Een logopedist van het Radboud UMC komt bij de testpersonen thuis voor een onderzoek naar de spraak. Als iemand wordt ingeloot voor de behandelgroep, dan start meteen de logopedische behandeling via een app. Vanaf dat moment kan Andreae acht weken lang de client behandelen via het beeldscherm van haar eigen Ipad. Patiënten hoeven voor de behandeling dus hun huis niet meer uit. ‘Dat is een groot voordeel ten opzichte van de huidige programma’s. Via online behandeling is logopedie voor iedereen toegankelijk en kan ik logopedie op maat geven’, vertelt Andreae.

Daarnaast oefenen de patiënten ook thuis met de app. Zij kunnen tijdens een gesprek de smartphone gewoon op tafel leggen en vanuit hun ooghoek in de gaten houden. Een stip op het beeldscherm geeft aan of ze hard genoeg spreken en of ze de juiste toonhoogte aanhouden.

Inzicht

‘Eind maart behandelde ik de eerste cliënt online met de app. Eerst had ik niet veel vertrouwen in deze manier van behandelen. Ik dacht dat er niets boven persoonlijk behandelen zou gaan. Maar via mijn computer krijg ik inzicht hoe de cliënt oefent, zodat ik gerichte feedback kan geven. Ik verwacht dan ook dat het onderzoek van Radboud UMC mooie resultaten oplevert.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.