abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Kerstcadeau
Uit onderzoek onder de leden van branchevereniging Thuiswinkel.org blijkt dat webshops dit jaar meer groei verwachten in de weken voor Kerstmis dan in de weken voor Sinterklaas. Onze stelling: Ik geef mijn geliefden een cadeau tijdens kerst.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Plus Artikelen
Staphorst - De grootste wapenhandel van Nederland, wellicht van Europa, ...
Frederiksoord - De wens van Henk van Triest is uitgekomen. De schrijver ...
Meppel - ‘Samenleven in een wijk houdt niet op bij respect hebben voor...
Meppel - In de voorbeschouwingen op het laatste concert in 2018, onder d...
Meppel

Expositie over wateroverlast in Meppel

Geplaatst op dinsdag 25 september 2007 17:28
mail

MEPPEL - In het Historisch Centrum van de Stichting Oud Meppel aan de Sluisgracht wordt zaterdagmiddag de tentoonstelling ‘De grachten en wateroverlast in Meppel‘ geopend door wethouder Ton Dohle. Deze expositie laat vooral in foto‘s zien dat Meppel en water bij elkaar horen, dat Meppelers plezier en last hebben van datzelfde water. Vanaf 4 oktober is deze expositie te bezichtigen elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00-17.00 uur.

In het verleden heeft Meppel vaak te maken gehad met overstromingen. De vorige eeuw zijn er zeker drie grote overstromingen geweest: in 1916, in 1960 en in 1998. De gewone jaarlijkse winteroverstromingen van boerenland rondom Meppel zag men lange tijd als een normaal verschijnsel. Pas na de bouw van het grote gemaal Zedemuden in 1973 bij Zwartsluis kreeg Meppel de noodzakelijke bescherming tegen de steeds terugkerende overstromingen. Behalve dat het af en toe overlast bezorgt, is het water ook sfeerbepalend en historisch van grote waarde voor de stad, aldus Stichting Oud Meppel. Meppel heeft zijn ontstaan aan het water te danken. Water is in dat opzicht de levensader van een stad die historisch nog overal de beelden van vroeger heeft weten in stand te houden in haar grachtengeveltjes, haar historische gietijzeren bruggen en het jaarlijkse grachtenfestival. Waar vele steden het water in de jaren 70 hebben dichtgegooid, heeft Meppel na een grote strijd nog net op tijd het laatste stuk water door de stad weten open te houden. In allerlei plaatsen probeert men thans weer kanalen en grachten in oude glorie te herstellen. Ook in Meppel zal in 2008 een oud stuk gracht weer open gegraven worden.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.