abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Kerstcadeau
Uit onderzoek onder de leden van branchevereniging Thuiswinkel.org blijkt dat webshops dit jaar meer groei verwachten in de weken voor Kerstmis dan in de weken voor Sinterklaas. Onze stelling: Ik geef mijn geliefden een cadeau tijdens kerst.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Plus Artikelen
Staphorst - De grootste wapenhandel van Nederland, wellicht van Europa, ...
Frederiksoord - De wens van Henk van Triest is uitgekomen. De schrijver ...
Meppel - ‘Samenleven in een wijk houdt niet op bij respect hebben voor...
Meppel - In de voorbeschouwingen op het laatste concert in 2018, onder d...
Meppel

Klaas van Dorsten (84) overleden

Geplaatst op maandag 20 augustus 2007 11:35
pinterestmail

MEPPEL – Klaas van Dorsten, voormalig groothandelaar in aardappelen aan de Julianastraat en verzetsheld is donderdag op 84-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. Het is voor zijn vrouw Grietje het tweede grote verlies in korte tijd. Dit jaar verloor zij ook haar zoon Herman. Het overlijden van Herman had ook Klaas van Dorsten emotioneel zeer aangegrepen. Klaas werd voor zijn grote verdiensten in de oorlog onderscheiden met de Medal of Freedom en The Kings Commandation for brave conduct with the Silver Laurel.

Klaas van Dorsten was een verzetsman van het eerste uur. Hij heeft zich daar nooit op laten voorstaan. Hij verspreidde foto‘s van de Koninklijke Familie, de ondergrondse bladen Vrij Nederland en later Trouw en pamfletten die opriepen om te staken in mei 1943. Hij nam deel aan het onderbrengen van Joden op schuiladressen. Hij bracht illegaal verkregen distributiebescheiden naar onderduikers. Klaas van Dorsten zocht adressen voor onderduikers en vervoerde ze daar heen. Zijn aardappelgroothandel aan de Julianastraat, waarin nu de Odd Fellows zijn gevestigd, was een vaak gebruikte schuilplaats, voordat de piloten op weg werd geholpen terug naar Engeland. Klaas was een zeer actief helper bij het terugsluizen van neergeschoten geallieerde vliegtuigbemanningen, de Pilotenhulpgroep die onder leiding stond van Peter van den Hurk. Klaas van Dorsten was één van de initiatiefnemers van de grote klerenroof in Meppel ten behoeve van deze piloten. Hij nam ook deel aan wapendroppings. Zelf was Klaas altijd zeer bescheiden over zijn eigen prominente rol in het verzet. Hij zei vaak dat vooral na de oorlog het verzet was gegroeid. Om die reden bedankte hij voor de eer om het Verzetsherdenkingskruis in ontvangst te nemen. Hij was al geëerd met de hoge Engelse onderscheiding the Silver Laurel die slechts vijf Nederlanders te beurt was gevallen. In Klaas werden alle andere pilotenhelpers van het Meppeler verzet onderscheiden. De begrafenis wordt woensdagmiddag om 13.30 uur voorafgegaan door een afscheidsdienst in de Grote Kerk. Een uitgebreide necrologie maandag in de Meppeler Courant.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.