abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Kerstcadeau
Uit onderzoek onder de leden van branchevereniging Thuiswinkel.org blijkt dat webshops dit jaar meer groei verwachten in de weken voor Kerstmis dan in de weken voor Sinterklaas. Onze stelling: Ik geef mijn geliefden een cadeau tijdens kerst.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Plus Artikelen
Staphorst - De grootste wapenhandel van Nederland, wellicht van Europa, ...
Frederiksoord - De wens van Henk van Triest is uitgekomen. De schrijver ...
Meppel - ‘Samenleven in een wijk houdt niet op bij respect hebben voor...
Meppel - In de voorbeschouwingen op het laatste concert in 2018, onder d...
Meppel

Raad herdenkt oud-burgemeester van Nijeveen

Geplaatst op Saturday 27 September 2014 14:07
  • Onder burgemeester Gielink werd onder andere sporthal De Eendracht in gebruik genomen. ©

pinterestmail

Nijeveen - Henk Gielink, de op 20 juli overleden oud-burgemeester van Nijeveen, werd donderdagavond herdacht voor aanvang van de raadsvergadering in Meppel. Gielink bekleedde zeven jaar (1979-1986) het ambt van burgemeester in Nijeveen.

'De heer Gielink liet zich in de eerste plaats gelden als burgervader. Hij legde zich vooral toe op het bevorderen van de goede onderlinge verhoudingen in de Nijeveense gemeenschap,’ sprak burgemeester Jan Westmaas in een respectvol in memoriam.

'Een toegankelijk bestuurder met gevoel voor humor, dat altijd een tikje onderkoeld was,' typeerde Westmaas de oud-burgemeester op basis van herinneringen van oud-medewerkers van de gemeente Nijeveen.

Henk Gielink was in 1979 'de eerste echte burgemeester van Nijeveen.' Voorheen combineerden de burgemeesters van plattelandsgemeenten, zoals Nijeveen, hun ambt namelijk met dat van gemeentesecretaris. In politieke zin had Gielink te maken met slechts twee partijen: het CDA en Gemeentebelangen, die elkaar electoraal in evenwicht hielden en elk een wethouder leverden.

In de zeven Nijeveense jaren van burgemeester Gielink werd onder andere sporthal De Eendracht in gebruik genomen en werd de riolering in Kolderveen - 'met behulp van veel vrijwilligers' - aangelegd. Ook gaf het Nijeveense college onder leiding van Gielink groen licht voor de bouw van verzorgingshuis Het Kerspel.

Een hoogtepunt in zijn loopbaan vormde het werkbezoek in 1984 van koningin Beatrix aan Nijeveen. Henk Gielink was na zijn ambtsperiode in Nijeveen onder meer burgemeester van de gemeente Oosterhesselen. In 1992 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.