abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Plus Artikelen
Zuidwolde - Honderden en misschien wel een paar duizend vrouwen en meisj...
Meppel / Balkbrug - In zeven dagen tijd ruim 7.000 kilometer door Scandi...
Rouveen - Inwoners uit Staphorst van 18 jaar en ouder mogen bepalen wat ...
Meppel - Behalve haar diploma van de opleiding Producten, Installeren en...
Meppel

Galmanspad ondergaat facelift

Door Bert Jansen op Monday 22 June 2015 20:38
  • Artist impression van het arbeidsbureau. © Koezen Architecten

pinterestmail

Meppel – Het voormalige arbeidsbureau aan het Galmanspad zorgt binnenkort voor een primeur. Het is het allereerste kantoorgebouw in Meppel dat wonen als nieuwe bestemming krijgt.

Nog voor de zomervakantie begint de grootscheepse verbouwing van het kantoorpand aan het water.
In het gebouw, waarvan alleen het fundament en dragende constructie blijft staan, worden drie grondgebonden woningen gerealiseerd. Het typische zakelijke gebouw wordt dus niet gesloopt. ‘De industriële stijl wordt niet weggemoffeld, maar juist in volle glorie hersteld’, zegt investeerder en toekomstige bewoner Jan Hogenkamp uit Meppel.

Haalbaar

Komend najaar komt er een einde aan twintig jaar leegstand van het arbeidsbureau. Meerdere bouwbedrijven, projectontwikkelaars en ook woningcorporatie Woonconcept lieten er de afgelopen jaren al eens een oogje op vallen. Geen van allen kwam tot een haalbaar bouwplan. De particuliere investeerder Jan Hogenkamp en Koezen Architecten (KZNA) lukten het wel om binnen twee jaar een plan uit te werken voor de bijzondere locatie aan de gracht. 

In het arbeidsbureau worden drie grondgebonden woningen gebouwd met drie woonlagen. Boven op de begane grond en de bestaande eerste etage komt op het dak van elke woning een bouwunit. In plaats van een tweede verdieping op het pand te bouwen krijgt het pand een terugspringende uitbouw in het dak. Die extra ruimte kan gebruikt worden als slaapkamer of hobbystudio. Eigenaar Jan Hogenkamp: ‘De drie woningen zijn levensloopbestendig en allemaal voorzien van een eigen inpandige lift en nagenoeg energie-neutraal’.

Sloop

Sloop van het voormalige arbeidsbureau en nieuwbouw op die locatie was een optie. Na gesprekken met de gemeente, de welstandscommissie en na bouwkundig onderzoek stond ook de mogelijkheid om het pand te behouden weer open. Ten eerste bleek uit de inspectie dat het pand gestut is door een zeer degelijk fundament. De fundering kan ook een nieuwe bestemming met woningen moeiteloos aan. Welstand is gecharmeerd van het plan om het pand te behouden en de strakke lijnen te accentueren. Het arbeidsbureau gaat nog meer lijken op het pand, zoals het oorspronkelijk is opgeleverd.

De bouwstijl uit eind jaren zestig is nog steeds van invloed. De zakelijke en functionele bouwstijl past wat bouwperiode precies tussen de twee belendende panden: het 19e eeuwse kantoorpand van Architecten Meppel en de Huneborgh uit begin 21e eeuw (2000). Ook wat bouwhoogte betreft houden de drie nieuwe woningen in het arbeidsbureau het midden tussen het statige pand aan het Zuideinde en het moderne appartementencomplex aan het Galmanspad. Over de bouwhoogte van de Huneborgh is destijds veel te doen geweest in de buurt. Ook tegen de bouwhoogte in voorgaande bouwplannen op de locatie arbeidsbureau werden zienswijzen van buurtbewoners ingediend. De maximale hoogte van het arbeidsbureau blijft dankzij de dakunits in plaats van de opbouw van een complete etage ruim onder de hoogte van de Huneborgh.

‘Met de buurtbewoners zijn we er goed uitgekomen. Dat was belangrijk. Het zijn per slot van rekening onze nieuwe buren’, vertelt Jan Hogenkamp. Het bouwplan en de afgegeven Omgevingsvergunning hebben zes weken ter inzage gelegen. ‘Voor de omgeving is het belangrijk dat er wat met het leegstaande arbeidsbureau wordt gedaan en de verloedering tot staan wordt gebracht. Wij persoonlijk vinden hier een idyllisch plekje aan het water. Het was een eenmalige kans die we gepakt hebben.’ Twee van de drie woningen zijn inmiddels verkocht, waaronder één aan Hogenkamp en zijn partner.

Koezen Architecten (KZNA) zocht medefinanciers voor het project waarover zij zeer enthousiast waren. ‘Wij zagen een mooie kans om aan de gracht in de binnenstad te wonen’, aldus Jan Hogenkamp. ‘Ik ben trouwens niet van plan om meer woningbouw in Meppel te ontwikkelen, want ik ben geen projectontwikkelaar’, benadrukt de ondernemer en voormalig autodealer.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.