abonneer nu
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen Steenwijkerland ...
Plus Artikelen
Meppel - ‘Kijk, daar heeft het gestaan.’ Jellie Panneman-Appelmelk w...
Meppel - Rendo-directeur Eddy Veenstra (55) ontmoette maandag minister E...
Staphorst - Clarien Cornelisse, voorzitter van de 800 leden tellende Nat...
Staphorst - Broekies waren het vijftig jaar geleden. Nu zijn ze ‘op le...
Meppel

Meppelse lanceert eerste boek

Door Geke Lensen op dinsdag 2 januari 2018 18:17
  • Kim Schonewille. © Aangeleverde foto

pinterestmail

Meppel / Dedemsvaart - ‘Je kunt nooit alles onderhouden en in dezelfde mate doen. Er moeten keuzes gemaakt worden. Mede op basis van dat besef heb ik Balans geschreven.’

Dat vertelt de 20-jarige Kim Schonewille over haar boek, dat binnenkort op de markt wordt gebracht.

Het lid van theatergroep LEF is geboren en getogen in Dedemsvaart en woont sinds kort in Meppel. Ze studeerde voor docent, maar is daar onlangs mee gestopt omdat ze erachter kwam dat onderwijs niet haar passie is. ‘De manier waarop het huidige onderwijs is vormgegeven sluit niet aan bij mijn visie. Naar mijn mening zou er veel meer ingezet moeten worden op de individuele kwaliteiten van een leerling. Je krijgt nu als docent een groep voor je neus en daar moet je je mee zien te redden. Ik vind dat jammer,’ zegt Kim.  Ze heeft stage gelopen op een school met gedragsproblemen en merkte dat veel leerlingen niet gemotiveerd waren om te lezen of daar veel moeite mee hadden. 

‘Lezen is te moeilijk. Het is alleen voor nerds, hoorde ik veel. Dat bracht mij op het idee om een boek te schrijven dat zou bijdragen aan het leesgemak. Na uitgebreid onderzoek is dat uiteindelijk Balans geworden.’ 

Geen poespas

Een boek voor jong volwassenen met korte hoofdstukken. Geen poespas er omheen, maar to the point. Een boek waar niet heel veel kennis voor nodig is en met een verhaallijn, die heel herkenbaar is voor deze groep,’ meent Kim. 

Ze duidt dan onder meer op eenzaamheid en problemen met het openbaar vervoer waar veel jongeren naar haar mening mee te kampen hebben. Ze vindt het belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan de leesmotivatie bij jongeren. 

‘Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling, maar kan ook ontzettend leuk zijn,’ meent de jeugdige Meppeler. Ze heeft nog geen idee welke maatschappelijke carrière ze uiteindelijk zelf wil. 
Momenteel werkt ze als medewerker klantencontact bij de gemeenten Oldebroek en Meppel. 

Blijven schrijven

Voor de hobby wil ze in elk geval blijven schrijven. Een tweede boek staat in dat verband al in de kinderschoenen. Vooralsnog hoopt ze dat Balans aanslaat en bijdraagt aan het leesgemak voor jongeren.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.