abonneer nu
 
...
vinkje
DE STELLING
poll
Koopkracht
De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2017 met 0,5 procent gegroeid. Er werd echter een koopkrachtstijging van 1 procent voorspeld. In de plannen voor Prinsjesdag 2018 staat dat de koopkracht 1,5% stijgt. Onze stelling: ‘Koopkracht omhoog? Ik geloof er niks van…’
...
dossiers
De voetbalkrant 2018 is een uitgave van de Opregte Steenwijker Courant e...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
Plus Artikelen
Vollenhove - De gesprekken over een terugkeer waren al aan de gang, maar...
Vollenhove - Barend de Graaf en zijn vrouw willen graag zestien zonnepan...
Rouveen - Sprayen, borstelen, vlechten, scheren en veel trainen. Je zou ...
Meppel - Het Rozengala 2018 van Ronde Tafel 61 bracht zaterdagavond - vo...
...
Meppel

ChristenUnie krijgt steun voor monumentenstatus Zuiderschool

Geplaatst op dinsdag 13 maart 2018 14:08
  • © Maarten Mars

mail

Meppel - De ChristenUnie heeft steun gekregen voor bescherming van de Zuiderschool. Een provinciale deskundige op het gebied van cultuurhistorie adviseert om het pand de status te geven van gemeentelijke monument.

Volgens de adviseur heeft de Zuiderschool een hoge cultuurhistorische en herinneringswaarde. Bert Kunnen, raadslid van de ChristenUnie, ziet in het advies een bevestiging van de bijzondere lokale waarde van de Zuiderschool voor Meppel. Kunnen streed eerder tegen de sloop.

‘Het bijzondere in het advies is dat er nog eens wordt gewezen op het grote lokale belang van de toenmalige gemeentearchitect D. Monsma’, aldus Kunnen. ‘Zijn werk wordt aangemerkt als van grote betekenis voor de ontwikkelingsgeschiedenis van Meppel. Het ontwerp van de Zuiderschool wordt gezien als één van de meest gave Amsterdamse School-ontwerpen van deze architect.’

Monumentenlijst

In een eerder stadium had het Cuypersgenootschap een verzoek ingediend om het op de provinciale monumentenlijst te krijgen. Toen sloop van de Zuiderschool dreigde, diende het genootschap bij de gemeente een verzoek in om het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

‘Nu wordt geadviseerd het gebouw de gemeentelijke monumentenstatus te geven en de provincie neemt dit advies over, dan zal dit door de gemeente moeten worden opgepakt. Ik hoop dat het advies de doorslag zal geven om van sloop af te zien. We moeten in Meppel zuiniger zijn op waardevolle en beeldbepalende gebouwen’, meent Kunnen. ’Er is al veel te veel tegen de vlakte gegaan.’

De fractie zette haar standpunt kracht bij door met haar campagneteam een beschermende menselijke ketting rond de ingang van de school te formeren.

Appartementen

De discussie over het voortbestaan van het pand ontstond toen de plannen van projectontwikkelaar Schavast bekend werden. Die wil de Zuiderschool slopen om ruimte te maken voor veertien koopwoningen. Het hoofdgebouw van het vroegere Stad & Esch Zuideinde blijft wel staan. Daar komen appartementen in.

...
whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
13 Mar 2018 21:35
w bus
En dan? Laten verpieteren zoals de rest van de monumentale panden?
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

...