abonneer nu
 
...
vinkje
DE STELLING
poll
Koopkracht
De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2017 met 0,5 procent gegroeid. Er werd echter een koopkrachtstijging van 1 procent voorspeld. In de plannen voor Prinsjesdag 2018 staat dat de koopkracht 1,5% stijgt. Onze stelling: ‘Koopkracht omhoog? Ik geloof er niks van…’
...
dossiers
De voetbalkrant 2018 is een uitgave van de Opregte Steenwijker Courant e...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
Plus Artikelen
Vollenhove - De gesprekken over een terugkeer waren al aan de gang, maar...
Vollenhove - Barend de Graaf en zijn vrouw willen graag zestien zonnepan...
Rouveen - Sprayen, borstelen, vlechten, scheren en veel trainen. Je zou ...
Meppel - Het Rozengala 2018 van Ronde Tafel 61 bracht zaterdagavond - vo...
...
Meppel

Ruim 500 vrijwilligers geven de bij steuntje in de rug

Geplaatst op dinsdag 13 maart 2018 16:28
  • Bijenwerkdag. © Erik de Gruijter

  • Bijenwerkdag. © Stefan Pronk

mail

Regio - Meer dan 500 vrijwilligers staken afgelopen weekend de handen uit de mouwen tijdens de Bijenwerkdag. Maar liefst de helft van alle 358 Nederlandse bijensoorten is bedreigd, terwijl tachtig procent van onze eetbare gewassen voor bestuiving afhankelijk is van de wilde bij.

Zonder bestuiving door bijen zullen er geen aardbeien, tomaten of appels meer in de supermarkt liggen. 

Deze dag is een initiatief van Het Drentse Landschap en Landschapsbeheer Drenthe, in samenwerking met NLDoet! en Nederland Zoemt. Op zeventien locaties in de provincie werden bijenhotels gebouwd, open zandplekken gecreëerd en steilwandjes aangelegd. 

Jong en oud aan het werk voor de wilde bij, dat is de Bijenwerkdag in de notendop. In bijna elke gemeente gingen bewoners, vrijwilligers en kinderen aan de slag. Ruim 700 bij- en vlindervriendelijke struiken en zeventien fruitbomen werden er dit weekend geplant. Op diverse heidevelden werden nestelplekken gerealiseerd, zoals plagplekjes, steilwandjes en een bijenheuvel. En om de voedselvoorziening (nectar en stuifmeel) te verbeteren, werd voor 500 vierkante meter zadenmengsel beschikbaar gesteld.

In het Belevingsbos in Noordscheschut werd een insectenhotel geplaatst en konden kinderen zelf een mini-hotelletje bouwen. Gewapend met de bijen-zoekkaart, een zakje Drents zadenmengsel en het mini-hotel kunnen deze kinderen nu ook thuis de bij een steuntje in de rug geven. En tijdens de Bijenwerkdag op de Vlinderkamp, aan de rand van Gieten, werd een heuse insectenmuur gebouwd. Daar kunnen bijen, vlinders en andere insecten een beschut plekje vinden en in de omgeving nestelen.

Strijd voor het mooiste uitzicht

Ook in de wijk Oosterboer in Meppel werd zaterdag een insectenhotel geplaatst. Maar omdat bewoners allemaal het mooiste uitzicht op het insectenhotel wilden, ontketende zich een heuse ‘strijd’ over de locatie van het bouwwerk. Toen uiteindelijk de plek was bepaald vroeg een van de aanwezigen zich af of er daadwerkelijk van het insectenhotel gebruik zou worden gemaakt. Maar toen er prompt een citroenvlindertje op een van de houtblokken in het hotel landde, was ook daarover geen enkele twijfel meer. 

...
whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

...