abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Meppel - Van de 364 kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen, k...
Rouveen - Het raadsexperiment waarbij burgers uit de gemeente Staphorst ...
Meppel - Wat een talenten op het gebied van zang, dans en andere kleinku...
Meppel - De 118 jaar oude klipper-aak Liberté, het pannenkoekenschip va...
Meppel

Michelle David & The Gospel Sessions opnieuw naar Meppel

Door Wouter Bessels op woensdag 26 september 2018 16:04
  • ‘We hebben ons geluid, onze stem gevonden.’ © Jonathan Hielkema

pinterestmail

Meppel - Ruim twee jaar geleden maakte de groep een diepe indruk op de aanwezigen in de Grote Kerk. Op 29 september keren Michelle David & The Gospel Sessions terug naar Meppel, ditmaal in het voormalige Stad en Esch aan het Zuideinde. Thuisbasis van organisator De Muziekcoöperatie.

De drie albums van het collectief ogen als de beste soulplaten uit de jaren zestig, maar net zo goed als afleveringen van een uiterst verzorgd tijdschrift, net zoals Peter Gabriel dat veertig jaar geleden met zijn albums ook deed. Initiatiefnemers Onno Smit en Paul Willemsen maakten eerder naam met Beans & Fatback en Lefties Soul Connection, totdat zij drie jaar geleden begonnen aan de zoektocht naar de oorsprong van de soul. In de Amerikaanse Michelle David vonden zij hun zangeres om met The Gospel Sessions de geschiedenis in te duiken.

‘Ons geluid’

‘Music that feeds the heart and soothes the soul’. Het blijkt een doorslaand succes. De muziek op Vol 3. klinkt zeker veelzijdiger dan ooit, meent Smit: ‘Vol.1 en Vol. 2 waren voor ons een zoektocht en een reis naar het vinden de wortels van de muziek waar wij van houden, maar ook naar het vinden van ons geluid, onze stem. Op Vol. 3 hebben we die gevonden. Zowel live als in de studio. Het is onze interpretatie van gospel, gewikkeld in een dekentje van soul, blues, jazz and afrobeat.’

David (1966) groeide op in New York, waar ze op jonge leeftijd al meezong in de kerk. Ze volgde een opleiding op de gerenommeerde Fame school en speelde vervolgens mee in diverse musicals. In de jaren negentig kwam ze vervolgens in Europa terecht. Inmiddels woont zij al jaren met haar gezin in Amsterdam. Samen met Smit, Willemsen en drummer/percussionist Toon Oomen staat zij garant voor gospel in een minimale bezetting. Zonder massale koorzang of hammondorgel, maar wel met catchy gitaargrooves en stijlvolle harmonieën. De soulmuziek die nog in menige Amerikaanse kerk klinkt, waar een kerkdienst vaak een ware muzikale belevenis is.

Harmen Boerwinkel schreef over het optreden van vorig jaar maart in de Grote Kerk: ‘Michelle David is het onbetwiste middelpunt van de band, met haar enorme vocale bereik en gepassioneerde podiumpresentatie. Muziek speelde de hoofdrol bij dit gospelconcert, de geloofsbelijdenis bleef beperkt tot de songteksten. Maar het was wel duidelijk dat bij David muziek en geloof onlosmakelijk verbonden zijn. En juist door een afwijkende stijl te hanteren, laat The Gospel Sessions horen hoe groot de invloed van deze kerkelijke muziek is geweest op andere, wereldse stijlen. Met name soul en blues zijn duidelijk herkenbaar in het repertoire, maar ook jazzinvloeden en zelfs een rock ’n roll solo passeerden de revue. Een kleine tweehonderd toeschouwers genoten volop van de muziek, waarbij zeker ook de bijzondere locatie een rol speelde. Koster Marten Hofman van de Grote Kerk gaf na afloop aan dat het voor hem dan wel een geheel nieuwe ervaring was geweest, maar wat hem betreft ‘zeker voor herhaling vatbaar’.

Die herhaling volgt zaterdag 29 september.

Kaarten zijn inmiddels verkrijgbaar via muziekcooperatie.nl

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.