abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - De allereerste bomen van het eerste Drentse Tiny Forest zijn va...
Meppel - Er staat er weer een grote kerstboom in de binnenstad van Meppe...
Staphorst - Evert Bloemert uit Staphorst is vanavond te zien in het tv-p...
Havelterberg – Ineens staat het voortbestaan van de club op wankele sc...
Meppel

Laag overvliegende helikopters gehoord? Defensie oefent

Geplaatst op Wednesday 10 October 2018 10:48
  • © Meint Brookman

pinterestmail

Regio - Ook het geluid van een laag overvliegende helikopter gehoord gisteravond, of maandagavond? Het geluid van een zware helikopter? Dat kan kloppen. Defensie is namelijk bezig met een grote oefening.

In Midden-, Oost- en Noord-Nederland vindt de oefening ‘Falcon Autumn’ plaats. Die is begonnen op 17 september en bevindt zich nu in de laatste week. In deze laatste week vindt in Noord-Nederland de grote eindoefening plaats. ‘We zetten alle troepen gezamenlijk af’, vertelt luitenant-kolonel Hein Faber. ‘We hebben alle transportcapaciteit nodig, ook van bijvoorbeeld de Nederlandse C-130-transportvliegtuigen.’ Onder andere in Assen en Coevorden is een oefengebied.

‘De eerste week is de opbouw en basistraining. De tweede week voeren we kleine acties uit, zoals het afzetten van luchtmobiele eenheden zodat zij objecten op de grond kunnen uitschakelen. Met de Apaches schakelen we bijvoorbeeld doelen uit die verderop liggen.’

De helikopters ondersteunen luchtmobiele eenheden die op de grond tactische opdrachten uitvoeren.

Behalve militaire oefenterrein wordt er ook geoefend boven en op civiel en bewoond grondgebied. Dit gebeurt om reële scenario’s na te kunnen bootsen. Dat is ook de reden dat de helikopters laag overvliegen.

Laag overvliegen

De helikopters mogen niet lager dan 45 meter boven de grond vliegen, behalve in laagvlieggebieden. Eén van die laagvlieggebieden ligt tussen Steenwijk en Appelscha. Daar mag op een hoogte van dertig meter, en soms zelfs lager, gevlogen worden.

Bij een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte geen optie, de vliegers moeten laag blijven om zich te verschuilen. Hierdoor kan de helikoptervlieger ongezien zijn taken uitvoeren of buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. En voorkomen dat de helikopter wordt beschoten vanaf de grond. Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is zelfbescherming voor de helikoptervlieger.

Grote oefening: 2.2000 militairen

Er doen 16 helikopters, vier jachtvliegtuigen (twee F-16s en twee Tornado’s), twee transportvliegtuigen en één onbemand luchtverkenningssysteem mee aan de oefening. Op de grond oefenen nog eens 2.200 militairen. Ook Duitsland en België doen mee aan ‘Falcon Autumn’.

Falcon Autumn is de grootste jaarlijkse oefening in Nederland waar meerdere krijgsmachtdelen en landen aan meedoen. Het beoefent een scenario waarbij een van de NAVO-landen wordt aangevallen. Artikel 5 treedt in werking, wat betekent dat de bondgenoten samenwerken om de aanval af te weren.

De helikopters die over Meppel en omgeving vlogen, kwamen vanuit Deelen en gingen naar Marnewaar.

Vandaag is de laatste dag dat er wordt gevlogen in Noord-Nederland, van 08.00 tot 23.00 uur. Vanaf donderdag vliegen de helikopters weer terug naar Vliegbasis Gilze-Rijen. De oefening duurt tot en met 12 oktober. Geluidsoverlast kan online gemeld worden via de website van Defensie.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.