abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Plus Artikelen
Meppel - Van de 364 kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen, k...
Rouveen - Het raadsexperiment waarbij burgers uit de gemeente Staphorst ...
Meppel - Wat een talenten op het gebied van zang, dans en andere kleinku...
Meppel - De 118 jaar oude klipper-aak Liberté, het pannenkoekenschip va...
Meppel

Trust klinkt groots door klein te blijven

Door Wouter Bessels op zaterdag 24 november 2018 00:30
  • Trust in Ogterop. © Leo de Harder

  • Trust in Ogterop. © Leo de Harder

  • Trust in Ogterop. © Leo de Harder

  • Trust in Ogterop. © Leo de Harder

  • Trust in Ogterop. © Leo de Harder

pinterestmail

Meppel - De foyer van het theater. Op papier lijkt dat voor Trust een opmerkelijke locatie voor een optreden. Maar wetende dat het akoestisch spelende viertal die nieuwe knus ingerichte foyer inluidt als huiskamer van Ogterop biedt dat gelijk een prachtig uitgangspunt voor het concert van vrijdagavond.

Locatie: Ogterop (foyer)
Aantal bezoekers: 80
Waardering: ****

Warm en intiem, het zijn al jaren de associaties die met de luisterliedjes van het kwartet worden gemaakt. Op dat gebied stelt Trust nimmer teleur. Bij de groep wil je je als luisteraar zo dicht mogelijk bij de musici bevinden en dat is precies wat Joan Albrecht (zang), Bert Middelbos (bas), Jan Doeke van der Veen (gitaar) en Fred Bakker (drumbox en percussie) in hun optreden overbrengen.

Vorig jaar verscheen ‘We’re still here’, hun meeste recente en prima ontvangen cd. Het is de optelsom van inmiddels zeventien jaar Trust: liedjes waarin ritme, harmonie en melodie elkaar innig omarmen. De liedjes van die plaat lopen vanavond als een rode draad door het tweedelige concert. Af en toe afgewisseld met een treffende cover: twee van James Taylor, The Beatles (‘Something’) tot ‘100 Words’ van Solution. Die voert het kwartet uit alsof het eigen composities zijn, met alle onbevangenheid en speelplezier erbij.

Muzikale vonk

Ook als de bandleden individueel elkaar stimuleren en met elkaar communiceren komt de ware kracht van Trust boven. Het soepele gitaarspel van Van der Veen, melodieus basspel van Middelbos en de subtiele, rake ritmiek van Bakker: ze vormen samen met de gepassioneerde zang van Albrecht de eenheid van deze groep. Met name de driestemmige zang brengt de muzikale vonk twee uur lang op het zeer genietende publiek continu over. Juist doordat Trust het klein houdt, klinkt de groep zo groots. Af en toe neemt de dynamiek toe, zoals in ‘Little tune’, als Bakker van de andere drie leden bijval krijgt op extra drumboxes. Het is niet allemaal even gelijk, maar het effect werkt aanstekelijk. Dit zijn muzikanten van de details, maar ook van verrassingen en ook dankzij het open geluid dat de foyer biedt, staan ook juist die momenten als een huis.

Evenwicht

Naarmate de avond vordert wordt de sfeer steeds meer ongedwongen; het heeft bij vlagen wel iets weg van een MTV Unplugged-sessie, inclusief het prachtige licht met hangende doorzichtige gloeilampen. Die spontaniteit uit zich onder meer in de joviale aankondigingen, waarin Albrecht zich zelfs per ongeluk verspreekt, maar waarin de anderen de humor volledig van inzien. Samen met de zeer gedegen uitvoeringen van prachtliedjes als ‘Empty spaces’ en ‘Child of mine’ is alles prima in evenwicht. In de toegift ‘Falling leaves’ bewijst Albrecht andermaal haar talent. Haar bevlogen zang doet je echt de vallende bladeren tijdens een regenachtige dag zien vallen. Trust blijft een unieke plek in de Nederlandse lichte popmuziek innemen.

Was de huiskamer van Ogterop te klein voor Trust? Nee, zelfs nog iets te groot. Om in woorden van Middelbos te blijven: ‘Alleen een knisperend haardvuur ontbreekt er nog aan’. Markeert vanavond de start van een nieuwe reeks huiskameroptredens op het derde podium van het Meppeler theater? Het zou zonde zijn als aan die kans voorbij wordt gegaan.

Wouter Bessels

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.