abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - De gemeente Meppel gaat basisscholen gratis containers aanbiede...
Vollenhove - Voetbalvereniging SV VENO onderzoekt de mogelijkheden naar ...
Giethoorn - Ze hebben een mooi plekje gekregen in de woonkamer, wijst Lu...
Ansen - Het zag er allemaal fantastisch uit op de televisie: uitzending ...
Meppel

Emmer drugsverdachte (35) zit vast in Duitsland: rechtszaak uitgesteld

Geplaatst op dinsdag 4 december 2018 16:46
  • © NDC Mediagroep

pinterestmail

Meppel / Emmen - De rechtbank in Assen heeft de strafzaak tegen een Emmenaar die wordt verdacht van samenwerking met drugsbendeleider Saied H. dinsdag uitgesteld. M.H.M. (35) uit Emmen zit vast in Duitsland.

Volgens de officier van justitie is H.M. afgelopen zomer in Duitsland veroordeeld, waarvoor is niet duidelijk. Hij heeft een straf gekregen, waarbij hij onder meer wordt behandeld voor zijn drugsverslaving. Omdat er ook geen advocaat namens hem in de Asser rechtbank was, is de zaak uitgesteld.

De Emmenaar wordt verdacht van drugshandel tussen januari 2013 en februari 2016. Hij zou in zijn woonplaats cocaïne, speed, xtc, heroïne en methadon hebben verkocht. Op 9 februari 2016 hield de politie hem aan.

Criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat H.M. de drugs die hij verhandelde, kocht bij Saied H. uit Meppel. H. (35) werd vorig jaar augustus veroordeeld tot acht jaar cel voor onder meer het importeren van 88 kilo coke uit de Dominicaanse Republiek en de handel in coke en speed in Nederland, Duitsland en Zweden. Hij was volgens de rechtbank de leider van een criminele organisatie die zich tussen 2013 en september 2015 bezighield met drugshandel.

Zeven handlangers werden veroordeeld tot straffen tot drie jaar cel. Ivo J. (29) is een van hen. Hij besloot na zijn arrestatie mee te werken met politie en justitie en kreeg daarom een veel lagere straf dan H. J. legde zo’n veertig verklaringen af over de handel en wandel van de bende.

Ook had hij een kasboek bijgehouden voor Saied H. waar in stond wie wanneer voor hoeveel geld drugs had gekocht. Ook Emmenaar H.M. stond in het kasboek. Dat gold ook voor zijn plaatsgenoot M.T. (37). Tegen hem eiste het Openbaar Ministerie dinsdagochtend veertien maanden cel voor drugshandel in Emmen.

Sokken en onderbroeken

Tegen de 25-jarige Groninger N. van L., die dinsdag ook terechtstond, eiste het OM anderhalf jaar celstraf. De ex-militair dealde volgens officier van justitie Henk Mous in de stad Groningen. Hij kocht tussen januari 2014 en september 2015 voor minstens 62.000 euro aan speed en coke bij Saied H. om zelf door te verkopen.

Van L. ontkent dat stellig. Volgens Mous stond werd ook genoemd in het kasboek van Ivo J., maar dat kan niet zo zijn, zei Van L. Hij zei dat hij wel een vriend was van J. en Saied H., maar dat hij niet beter wist dan dat H. en textielbedrijfje had. Hij handelde volgens Van L. in sokken en onderbroeken. Drugs had hij er nooit gezien, beweerde hij. De ex-militair werd in april 2016 aangehouden door een arrestatieteam. Vanwege de strafzaak heeft Defensie hem ontslagen.

Donderdag en later deze maand komen er nog meer voormalige handlangers van bendeleider Saied H. voor de rechter.

De rechtbank doet op 22 januari in de zaak (ADP).
 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.