abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - Architect Rob Moritz presenteerde tijdens het gesprek met de co...
Meppel - Met de nieuwe afvalverordening betalen bedrijven in de binnenst...
Meppel - Het is onmogelijk om het gebouw van de Zuiderschool een herbest...
Ruinerwold - De weersvooruitzichten waren somber, maar de harde wind van...
Meppel

Opruimwerkzaamheden op terrein van Talen begonnen

Geplaatst op donderdag 6 december 2018 14:30
  • © Leo de Harder

  • © Leo de Harder

  • © Leo de Harder

  • © Leo de Harder

pinterestmail

Meppel - Lagros BV, de eigenaar van het terrein waar eerder Talen Recycling zat, is vandaag begonnen met de opruimwerkzaamheden van de brand.

De gemeente vindt ‘het een goede beweging’. Lagros en de gemeente hebben de laatste tijd veel met elkaar gesproken over het aanpakken van de achtergebleven afval van Talen Recycling. Het is echter nog onbekend wie het opruimen van het afval gaat betalen.

Per 1 november zegde Lagros het huurcontract met Albert Talen van Talen Recycling op. Het bedrijf hield zich niet aan de regels. Er werden containers geplaatst voor de ingang van het terrein, zodat niemand het terrein op kon.

Een uur na het opzeggen van het contract ontstond er echter een grote brand op het terrein. De containers bemoeilijkten de brandweer toen met de bluswerkzaamheden.

Na de brand reageerde Albert Talen dat hij de en de huurbaas nog in gesprek waren over de afhandeling van de afval.

Bezwaar

Eerder maakte Talen bezwaar tegen een last onder dwangsom. Deze werd opgelegd omdat de afvalverwerker volgens het college van Meppel in strijd handelde met het bestemmingsplan en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Hij moest aanwezige afvalstoffen binnen vijf meter uit de bouwperceelgrenzen verplaatsen of weghalen, met uitzondering van opslagcontainers.

Dat bezwaar is nu ongegrond verklaard. Uit nader onderzoek blijkt namelijk dat de aanschrijving terecht is geweest.

In november stuurde de gemeente een invorderingsbeschikking van € 50.000 naar de afvalverwerker. Tijdens controles lag de opslag van het bedrijfsafval op het buitenterrein en buiten een overkapping. Deze afval moest beschermd worden tegen inregenen en wordt normaliter onder een overkapping geplaatst. Omdat dit niet is gebeurd, werd de dwangsom opgelegd.

Cameratoezicht

In verband met de brandveiligheid gaat de gemeente ook op korte termijn camera’s plaatsen rond het terrein. Eerder plaatste de eigenaar van het terrein al cameratoezicht. Nu gaat de gemeente dat ook doen.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.