abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - Jongeren van diverse Drentse brandweerkorpsen hebben zaterdag a...
Meppel - Koningsdag in Meppel vindt dit jaar in afgeslankte vorm plaats....
Zuidwolde - Liefhebbers van toptennis kunnen vanaf zondag 7 april terech...
Havelte - De zoektocht naar een enthousiaste horecaondernemer voor het i...
Meppel

Nijeveen werkt hard aan verduurzaming

Geplaatst op woensdag 13 maart 2019 09:47
  • Voorzitter Harry van Dijk aan het woord. © Ebel Zandstra

  • Inspiratieavond van energiecoöperatie Duurzaam Nijeveen. © Ebel Zandstra

pinterestmail

Nijeveen - Een goed gevulde De Schalle liet zich dinsdagavond inspireren tijdens de inspiratiebijeenkomst van energiecoöperatie Duurzaam Nijeveen. Voorzitter Harry van Dijk opende de avond door de bezoekers te informeren over de projecten en plannen van de coöperatie.

Speciale gast Kees Klomp vertelde enthousiast over betekenisvol ondernemen en leven - een onderwerp dat aansluit bij de doelstelling van de energiecoöperatie. De betekeniseconomie bouwt volgens Klomp niet alleen aan een duurzame, maar ook aan een sociale samenleving. Iedereen heeft daar een rol in. Een prikkelend en leerzaam onderwerp. De aanwezigen gingen met voldoende stof tot nadenken naar huis.

Zonnepanelen

Er gebeurt veel in Nijeveen. Van Dijk vertelde er uitgebreid over. Zo zijn er al een aantal gesprekken geweest met Actium. Hij verzekerde dat er binnenkort iets moois staat te gebeuren. Op de vraag waarom er nog steeds geen zonnepanelen op De Schalle liggen, was de voorzitter kort en krachtig. ‘De gemeente heeft nog steeds geen medewerking verleend waardoor er vertraging is opgelopen.’ Ook zorgde de aankondiging van minister Wiebes, over de wijziging van de subsidieregeling, voor een pas op de plaats. De projectgroep gaat met hernieuwde energie aan de slag om dit gezamenlijke project te doen slagen.

Educatief programma

De energiecoöperatie is in gesprek met de Commissaris Gaarlandtschool en ondersteunt bij de mogelijke aanschaf van zonnepanelen. Het plan is opgevat om de basisscholen van Nijeveen een educatief programma aan te bieden waarbij bewustwording van de jeugd centraal staat.

De warmtescans die vanaf begin dit jaar worden gehouden, gaan voorspoedig. Er zijn inmiddels ruim 30 scans succesvol uitgevoerd. Omdat Koning Winter niet heel actief is geweest afgelopen tijd, is het de vraag of alle 60 aanmeldingen dit seizoen nog kunnen worden verwerkt. Het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur moet groot genoeg zijn om een scan te maken. Eind dit jaar wordt er zeker een vervolg aan gegeven.

Vooronderzoek

Samen met LTO Noord afdeling Zuidwest Drenthe is vooronderzoek gedaan naar EAZ-molens. Omdat de hoeveelheid wind in Nijeveen niet voldoende is, is de exploitatie van een dergelijke windmolen niet rendabel te maken. Op dit moment wordt samen met LTO gesproken over het project ‘Zon op Groot dak’. Het eerste doel is om een transparant businessmodel uit te werken zodat Nijeveense bedrijven en bewoners hiervan kunnen profiteren.

Wind, zon, vergisting, waterstof of misschien wel een nieuwe ontwikkeling? Duurzaam Nijeveen bereid het proces voor om samen keuzes te kunnen maken voor een ‘groot volume oplossing’. Uitgangspunt hierbij is dat de lusten en lasten verdeeld worden binnen het dorp. Kortom; Nijeveen werkt hard aan een duurzaam dorp en een duurzame samenleving.

Door: Tineke Knorren

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.