abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Isala wil in Meppel een nieuw ziekenhuis gaan bouwen. Het nieuwe ziekenh...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Plus Artikelen
Meppel - De gemeenteraad heeft ingestemd met de stedebouwkundige randvoo...
Meppel - ‘Het is niet netjes dat je partijen opzadelt met financiële ...
Meppel - RTV Meppel krijgt 5.000 euro van de gemeente Meppel voor het ma...
Meppel - Met het huidige verbruik van energie en mogelijkheden tot opwek...
Regio

De passie van een dominee

Geplaatst op vrijdag 29 maart 2019 19:57
  • Het publiek luistert aandachtig naar de dominee. © Frens Jansen

  • Bart Trouwborst. © Frens Jansen

  • Bart Trouwborst. © Frens Jansen

  • Bart Trouwborst. © Frens Jansen

pinterestmail

Nieuwleusen - Bart Trouwborst, predikant van de Hervormde Gemeente in Nieuwleusen, heeft woensdagavond tijdens het eerste verhalencafé in de Spil de bezoekers een inkijkje gegeven in zijn leven.

Het verhalencafé is een nieuw initiatief van Sjouke Meuleman in kulturhus de Spil. Voor de bijeenkomst was een grote publieke belangstelling. Trouwborst wist het publiek met zijn verhalen te boeien. ‘Het had best een uurtje langer mogen duren’, stelde een aanwezige. Trouwborst opende met een kleine Sallandse taaltest: ‘Weet u wat een hemelwörmpie is? Of een huushenne?’ vroeg hij aan het publiek. De antwoorden volgden direct. Ook het begrip ‘kulturhus’ werd uitgelegd. In een hus in een dorp staat verzorgen en koesteren centraal.

Afkomst

De link naar zijn eigen huis en afkomst was gemaakt. Trouwborst is opgegroeid in Tricht aan de Linge, heeft zijn studie gevolgd in Utrecht en werd dominee in Zeeland waar hij preekte in de Bethlehemkerk. Zijn besluit om dominee te worden is ontstaan aan het eind van zijn vwo-opleiding. In eerste instantie had hij gekozen voor een studie medicijnen, maar al snel maakte hij de switch naar de opleiding theologie. Daar heeft hij nooit spijt van gehad. Trouwborst is een dominee in hart en nieren: hij wil zijn kennis doorgeven, mensen ontmoeten, delen met elkaar. Mooie citaten vanuit de christelijke wereld vertelde hij als leermeester aan het publiek. De aanwezigen hingen aan zijn lippen bij boodschappen als ‘onrustig is ons hart totdat het rust vindt in u, o God’ van Augustinus.

Passies

Trouwborst is in Nieuwleusen meer dan alleen een dominee. Hij is ook een man met humor, getuige zijn jaarlijkse strijd om het kampioenschap met een dorpsgenoot: wie kan de grootste zonnebloem kweken? De strijd wordt door veel mensen gevolgd op Facebook, waar de twee kemphanen de groei van de plant bijhouden. Ook organiseert Trouwborst reizen naar Israël en Jordanië om daar de plaatsen uit bijbelverhalen te bezoeken. Zo kan hij mensen een indruk geven van de tocht die het volk van Israël vanuit Egypte heeft gemaakt.

Schrijver

Verder is hij schrijver. De vijf eerste boeken uit het Oude Testament liggen al in de boekhandel. ‘Woar haol ie de tied veur al dat schrieven vandaon?’, is een vraag die Trouwborst regelmatig krijgt. Zijn antwoord luidt dan: ‘waor hoal ie de tied weg veur Nieuwsuur, Studio Sport en Jinek?’ Vakantie en rust nemen zijn volgens de dominee belangrijke aspecten voor het welzijn van de mens. Hij gaf tot slot een advies mee aan de luisteraars: ‘In deze gejaagde cultuur, waar jongeren zelfs al te maken krijgen met burn-outs en waar veel druk op de mensen ligt, zijn momenten van rust belangrijk.’

Ed Bijker komt op 24 april naar het verhalencafé om te vertellen over zijn ‘winnende tuin’.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.