abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Meppel - Bert Reinders zette begin dit jaar het programma van het formid...
Wapse - Een jaar nadat werd begonnen met de werkzaamheden, is het werk k...
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Regio

Hilly Douma is de nieuwe voorzitter van Ni'jluusn van Vrogger

Door Rieks Folkerts op maandag 15 april 2019 13:58
  • De nieuwe voorzitter Hilly Douma Kuterman (links) en Gees Bartels Martens. © Rieks Folkerts

pinterestmail

Nieuwleusen - Hilly Douma -Kuterman is de nieuwe voorzitter van de historische vereniging Ni’jluusn van Vrogger. Douma volgt Gees Bartels-Martens op. Zij is drie jaar lang voorzitter geweest.

Tijdens de jaarvergadering is ook bestuurslid Arnald van der Kolk afgetreden. Evert van Zoelen heeft zijn plaats ingenomen. De vereniging heeft weer een voltallig bestuur. Dat is essentieel, gezien de ontwikkelingen die de vereniging doormaakt en de werkzaamheden die daarmee gepaard gaan. Voor de jaarvergadering was veel belangstelling; 75 leden waren aanwezig.

Gastsprekers

Streektaalconsulenten bij de IJsselacademie Harry Scholtmeijer en Albert Bartelds, echte ‘platpraoters’ kwamen langs. Zij vertelden onder de titel ‘Weten wa’j zegt’ over het ontstaan van het dialect, oftewel ‘onze streektaal’, het Nedersaksisch. Deze taal is veel ouder dan het ABN en wordt gesproken in een gebied dat zich uitstrekt tot ver over de landsgrenzen. Verschillen in dialecten in het Nedersaksisch taalgebied werden uitgelicht.

De kennis van verschillende dialecten onder het veelal dialectsprekende publiek werd getest door middel van een quiz, waarin de herkomst van populaire streektaalzangers moest worden herkend. Winnaars waren Aartje Schoemaker-Ytsma en Evert Schuurman. Na een extra vraag werd Aartje tot uiteindelijke winnaar aangewezen. Zij ontving het boek ‘De canon van Overijssel’, geschreven door Ewout van der Horst.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.