abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Plus Artikelen
Meppel - Bert Reinders zette begin dit jaar het programma van het formid...
Wapse - Een jaar nadat werd begonnen met de werkzaamheden, is het werk k...
Havelterberg - Jonatan Venema uit Havelterberg doet komende zomer mee aa...
Steenwijk - Een bijzondere, en tegelijk indrukwekkende en ontroerende bi...
Regio

‘Provinciebestuur met Forum voor Democratie niet realistisch’

Geplaatst op maandag 15 april 2019 12:48
  • Roelie Goettsch overhandigde vandaag haar advies aan PvdA-fractievoorzitter Cees Bijl. © Provincie Drenthe

pinterestmail

Assen - Informateur Roelie Goettsch concludeert dat een coalitie met Forum voor Democratie niet realistisch is. Dit komt volgens haar door het thema klimaat en energie. ‘Daarbij weeg ik mee dat een meerderheid van de partijen in Provinciale Staten dit in de komende vier jaar een belangrijke taak en opgave vindt voor de provincie.’

De afgelopen weken voerde Goettsch informerende gesprekken met alle partijen. Met de vier grootste partijen - PvdA, Forum voor Democratie, VVD en CDA - vroeg ze om een tweede gesprek om deelname van FvD in de te vormen coalitie te onderzoeken. Forum werd de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezing. Het deed voor het eerst mee, en won in Drenthe zes zetels. Daarmee is het samen met PvdA en VVD in zetelaantal de grootste partij geworden.

Vijf partijen

Goettsch noemt een coalitie van PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie wel haalbaar. Ze noemt het een passende vertaling van de verkiezingsuitslag in zetels en op inhoud. Vandaag overhandigde ze haar eindadvies aan opdrachtgever en PvdA-fractievoorzitter Cees Bijl.

‘Deze partijen hebben op belangrijke thema's als de sociale agenda, klimaat en energie, economie en arbeidsmarkt aangegeven dat ze bereid zijn om tot overeenstemming te komen’, schrijft Goettsch in haar advies. ‘Op mobiliteit, landbouw en natuur liggen de verhoudingen scherper, maar op grond van de ervaren constructieve samenwerking in de afgelopen vier jaar denken deze partijen dat ze elkaar ook hierin moeten kunnen vinden.’

Niet genoeg zetels

Momenteel vormen PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie het provinciebestuur, maar na de verkiezingen behaalden ze gezamenlijk niet genoeg zetels om door te gaan. De vier partijen komen nu op 20 zetels, waar er 21 zetels nodig zijn voor een meerderheid. Met GroenLinks erbij komen de vijf partijen op 24 van de 41 zetels.

Na bespreking in Provinciale Staten kunnen PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie starten met de onderhandelingen. Beoogd formateur is Cees Bijl, ondersteund door een onafhankelijk gespreksleider om het proces met de partijen vorm te geven.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.