abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Intocht Sinterklaas
Zaterdag komt Sinterklaas aan in Nederland. Eerst doet hij om 12.00 uur Zaanstad aan en dan gaat hij verder naar Meppel (13.00 uur) en Steenwijk (13.30 uur). Helaas zijn de weersvoorspellingen niet al te gunstig. Onze stelling: Ook tijdens regen gaan we de stad in om de Sint welkom te heten.
dossiers
In dit dossier staan alle ontwikkelingen rond de nieuwbouwwijk Nieuwveen...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Wilhelminaoord – Het ziet er naar uit dat er volgend jaar twee nieuwe ...
Meppel - De kans is redelijk dat een meerderheid van de gemeenteraad ove...
Meppel - Ouders, leerkrachten en leerlingen hebben in 2022 op de basissc...
Meppel - MSC-Amslod begon enkele seizoenen geleden vol goede moed aan de...
Regio

Westerveld heeft 'nieuwe tekens op oude grond'

Geplaatst op woensdag 20 mei 2009 17:35
mail

DIEVER - Het kunstproject ‘Nieuwe tekens op oude grond’ is vanmiddag officieel geopend. In het kader van Duusternis & Laokeblad, Westerveld culturele gemeente van Drenthe, hebben vier Westerveldse kunstenaars een kunstwerk gemaakt. De werken geven een eigentijds commentaar op de historische waarde van een aantal bijzondere locaties in de gemeente Westerveld.

Het project Nieuwe Tekens op Oude Grond is één van de projecten van Duusternis & Laokeblad, Westerveld Culturele Gemeente van Drenthe 2009. Westerveldse kunstenaars zijn uitgenodigd om met eigentijdse kunstobjecten commentaar te geven op een historische plek in onze gemeente. Veertien kunstenaars zonden een ontwerp in en vier daarvan zijn op verschillende locaties uitgevoerd. Met een rondrit in een oude Engelse dubbeldekker langs de vier kunstwerken in Frederiksoord, Diever en Dwingeloo zijn de tijdelijke kunstwerken vanmiddag officieel onthuld. Als eerste werd er gestopt in Frederiksoord. Bij Huis Westerbeek aan de Majoor van Swietenlaan werd het kunstwerk ‘Wankel Evenwicht’ van kunstenaar Jan Piet van den Berg uit Uffelte onthuld. Het werk bestaat op elkaar gestapelde banken. Een knipoog naar vroeger en het wankele economische evenwicht van nu. Het bouwwerk verbeeld ‘De Maatschappij van Weldadigheid’ anno 2009. De Raden van Bestuur van tot voor kort welvarende, financiële instellingen kunnen nu, volgens de kunstenaar, in het welvarende Frederiksoord zetelen. Na de stop in Frederiksoord zette het gezelschap koers richting Dwingeloo waar het project ‘Nieuwe wol langs de oude vaart’ van kunstenares Nirdosh Petra van Heesbeen uit Uffelte. Over een lengte van tien kilometer heeft zij langs de Oude Vaart aan het prikkeldraad langs 186 percelen plukjes gele, rode en blauwe schapenwol gehangen. Het spoor loopt vanaf de schaapskooi in Uffelte langs de Oude Vaart naar de grenzen van de gemeente Westerveld. Mark van der Staay uit Darp, initiatiefnemer van het kunstproject, onthulde zijn nieuwe tekens op oude grond bij het hunebed in Diever. Het kunstwerk ‘zwerfvolumes’ bestaat uit een compositie van kubussen in het lichtglooiende essenlandschap. De kubussen verbeelden de zwerfkeien die na het smelten van de ijskap achterbleven op de oude grond. Het vierde kunstwerk is te vinden bij het Toeristisch Informatie Punt in Diever. Daar heeft kunstenares Yvonne Casander het ‘Nieuwe Sporen Pad’ aangelegd. De inwoonster van Havelte heeft een route van voetzolen aangelegd. De zolen refereren aan de voetstappen die de mens in de loop der tijd op de oude grond heeft gezet. Het ‘Nieuwe Sporen Pad’ dat eindigt in een hoge eikenboom verbeeldt ook de cyclus van het leven. Wethouder Anry Kleine Deters van Westerveld was één van de gasten die aanwezig was bij de onthullingen. Zij zei blij te zijn met de kunstwerken. Deters vond het ook bijzonder dat de kunstenaars op hun eigen manier ‘Nieuwe Tekens op Oude Grond’ hadden verbeeld. Ook de verbinding die de kunstenaars hebben gezocht met hun projecten sprak de wethouder zeer aan.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.