abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Plus Artikelen
Zuidwolde - Honderden en misschien wel een paar duizend vrouwen en meisj...
Meppel / Balkbrug - In zeven dagen tijd ruim 7.000 kilometer door Scandi...
Rouveen - Inwoners uit Staphorst van 18 jaar en ouder mogen bepalen wat ...
Meppel - Behalve haar diploma van de opleiding Producten, Installeren en...
Regio

Westerveld heeft 'nieuwe tekens op oude grond'

Geplaatst op woensdag 20 mei 2009 17:35
mail

DIEVER - Het kunstproject ‘Nieuwe tekens op oude grond’ is vanmiddag officieel geopend. In het kader van Duusternis & Laokeblad, Westerveld culturele gemeente van Drenthe, hebben vier Westerveldse kunstenaars een kunstwerk gemaakt. De werken geven een eigentijds commentaar op de historische waarde van een aantal bijzondere locaties in de gemeente Westerveld.

Het project Nieuwe Tekens op Oude Grond is één van de projecten van Duusternis & Laokeblad, Westerveld Culturele Gemeente van Drenthe 2009. Westerveldse kunstenaars zijn uitgenodigd om met eigentijdse kunstobjecten commentaar te geven op een historische plek in onze gemeente. Veertien kunstenaars zonden een ontwerp in en vier daarvan zijn op verschillende locaties uitgevoerd. Met een rondrit in een oude Engelse dubbeldekker langs de vier kunstwerken in Frederiksoord, Diever en Dwingeloo zijn de tijdelijke kunstwerken vanmiddag officieel onthuld. Als eerste werd er gestopt in Frederiksoord. Bij Huis Westerbeek aan de Majoor van Swietenlaan werd het kunstwerk ‘Wankel Evenwicht’ van kunstenaar Jan Piet van den Berg uit Uffelte onthuld. Het werk bestaat op elkaar gestapelde banken. Een knipoog naar vroeger en het wankele economische evenwicht van nu. Het bouwwerk verbeeld ‘De Maatschappij van Weldadigheid’ anno 2009. De Raden van Bestuur van tot voor kort welvarende, financiële instellingen kunnen nu, volgens de kunstenaar, in het welvarende Frederiksoord zetelen. Na de stop in Frederiksoord zette het gezelschap koers richting Dwingeloo waar het project ‘Nieuwe wol langs de oude vaart’ van kunstenares Nirdosh Petra van Heesbeen uit Uffelte. Over een lengte van tien kilometer heeft zij langs de Oude Vaart aan het prikkeldraad langs 186 percelen plukjes gele, rode en blauwe schapenwol gehangen. Het spoor loopt vanaf de schaapskooi in Uffelte langs de Oude Vaart naar de grenzen van de gemeente Westerveld. Mark van der Staay uit Darp, initiatiefnemer van het kunstproject, onthulde zijn nieuwe tekens op oude grond bij het hunebed in Diever. Het kunstwerk ‘zwerfvolumes’ bestaat uit een compositie van kubussen in het lichtglooiende essenlandschap. De kubussen verbeelden de zwerfkeien die na het smelten van de ijskap achterbleven op de oude grond. Het vierde kunstwerk is te vinden bij het Toeristisch Informatie Punt in Diever. Daar heeft kunstenares Yvonne Casander het ‘Nieuwe Sporen Pad’ aangelegd. De inwoonster van Havelte heeft een route van voetzolen aangelegd. De zolen refereren aan de voetstappen die de mens in de loop der tijd op de oude grond heeft gezet. Het ‘Nieuwe Sporen Pad’ dat eindigt in een hoge eikenboom verbeeldt ook de cyclus van het leven. Wethouder Anry Kleine Deters van Westerveld was één van de gasten die aanwezig was bij de onthullingen. Zij zei blij te zijn met de kunstwerken. Deters vond het ook bijzonder dat de kunstenaars op hun eigen manier ‘Nieuwe Tekens op Oude Grond’ hadden verbeeld. Ook de verbinding die de kunstenaars hebben gezocht met hun projecten sprak de wethouder zeer aan.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.