abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vakantie
De kans is vrij groot dat volgende week flink zonnig verloopt. Daarbij komen de maxima mogelijk zelfs hoger uit dan deze week. Onze stelling: Vanwege het mooie weer blijven wij dit jaar tijdens de vakantie in Nederland.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
In Meppel breidt de wijk Berggierslanden zich in rap tempo uit. In dit d...
Omwonenden van percelen met bloembollen in Drenthe en met name in de gem...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Plus Artikelen
Nieuwleusen - Voor de open imkerijdag van de bijenhouders Nieuwleusen en...
Staphorst - Grandioos weer, 33 heteluchtballonnen, tweehonderd passagier...
Zuidwolde - Kar Ga Door loopt zo langzamerhand tegen de grenzen aan wat ...
Nijeveen - Louise Groen wil volgende week met een sponsoractie - tijdens...
Regio

Stoffelijke resten onderduiker gevonden in Staphorsterveld

Geplaatst op dinsdag 21 april 2009 16:42
  • Met een cameraploeg van de EO erbij, gingen graafmachines vanochtend aan de slag. © NDC mediagroep

  • Documentairemaker Geertjan Lassche uit Rouveen houdt de zaak goed in de gaten. © NDC mediagroep

pinterestmail

STAPHORST – Op de plek waar op de hoek van de Rechterensweg en de Hamingerweg in Staphorst een bult kuilvoer lag opgeslagen, heeft de Gravendienst van de Koninklijke Landmacht dinsdagmiddag in het weiland de stoffelijke resten gevonden van de Rotterdamse onderduiker Pieter Hoppen. Hij werd in de zomer van 1943 op 23-jarige leeftijd door twee leden van de Meppeler KP geliquideerd en daar begraven.

De bekentenis over de liquidatie van de jonge onderduiker komt van oud-KP'er Gerrit Gunnink in de documentaire 'Nooit meer laf' van Netwerk-onderzoeksjournalist en EO-documentairemaker Geertjan Lassche uit Rouveen. De tv-productie wordt op 4 en 6 mei op Nederland 2 uitgezonden. Gerrit Gunnink, auteur van het boek De Knokploeg, een uitgave van Boom regionale uitgevers, is de centrale figuur in de indrukwekkende documentaire van Lassche. De tweedelige reconstructie van het verzetswerk van Gunnink gaat op vrijdagavond 1 mei in première in Schouwburg Ogterop. De totstandkoming van de twee ton kostende tv-productie waaraan anderhalf jaar is gewerkt, leidde dinsdag tot een climax. Oud KP'er Gerrit Gunnink die nu in Almere woont, had de locatie waar Pieter Hoppen werd begraven vrij nauwkeurig aangegeven. De vindplaats werd geverifieerd aan de hand van oude luchtfoto's van de RAF en kaartmateriaal uit die tijd. Gerrit Gunnink heeft burgemeester Joop Alssema van Staphorst persoonlijk op de hoogte gesteld van het geheim dat in het grondgebied van Staphorst lag verborgen. Daarop startte de gemeente Staphorst de vereiste procedure om de stoffelijke overschotten terug te vinden. De Gravendienst ging enkele maanden geleden al aan de slag op het weiland van veehouder Albert Dunnink op de hoek van de Hamingerweg en de Rechterensweg. De leider van het onderzoeksteam Geert Jonker meldde dinsdagmiddag om kwart voor twee in aanwezigheid van twee familieleden van het slachtoffer dat hij een menselijk bot had aangetroffen. 'De plek klopt, exact zeventien passen vanaf de openbare weg,' aldus Gunnink die bij de ruiming aanwezig was. Vanavond de eerste beelden in het actualiteitenprogramma Netwerk.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.