abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Plus Artikelen
Zuidwolde - Honderden en misschien wel een paar duizend vrouwen en meisj...
Meppel / Balkbrug - In zeven dagen tijd ruim 7.000 kilometer door Scandi...
Rouveen - Inwoners uit Staphorst van 18 jaar en ouder mogen bepalen wat ...
Meppel - Behalve haar diploma van de opleiding Producten, Installeren en...
Regio

Grote Kolksluis Zwartsluis feestelijk geopend

Geplaatst op zondag 27 april 2008 11:33
  • Met een tochtje op de botter werd de Kolksluis in gebruik genomen. © NDC mediagroep

  • Een feestelijke opening, maar wel na jarenlange frustratie en stagnatie. © NDC mediagroep

  • Ook de volgsloep maakte zijn gang door de vernieuwde sluis. © NDC mediagroep

pinterestmail

ZWARTSLUIS - Na jarenlange verpaupering is de vernieuwde Kolksluis in Zwartsluis zaterdag feestelijk heropend. Jarenlang was de sluis tot grote woede en frustratie van velen dicht. Eindelijk is hij nu gerestaureerd.

Voor burgermeester Arco Hofland begon het in Zwartewaterland eigenlijk allemaal bij de Kolksluis. Drie jaar geleden werd hij burgermeester van deze gemeente en binnen drie weken kreeg hij een schoffel in zijn handen gedrukt om met inwoners van Zwartsluis de Kolksluis te fatsoeneren. Toch was het niet genoeg. De inwoners gaven een signaal af: ‘We waren een groot en deftig dorp, wat blijft er nog van ons dorp over?‘ Zwartsluis vond dat de Kolksluis open moest blijven. Er moest veel aan gebeuren, maar nu, drie jaar later, op zaterdag 26 april, kon burgermeester Hofland de Kolksluis dan echt feestelijk openen.Burgermeester Hofland complimenteerde iedereen die meegeholpen heeft aan de voltooiing van de Kolksluis, zowel de inwoners als Rijkswaterstaat, met de woorden: ‘hier is een mijlpaal gezet!‘ en om deze woorden kracht bij te zetten, overhandigde Hofland aan de heer D. Hemink, districtshoofd Rijkswaterstaat Oost-Nederland, een sculptuur met als thema ‘collectief‘ omdat dit symbool staat voor het gemeenschapsgevoel in Zwartsluis. Hofland vertrouwde Hemink toe ‘Je behoort nu een beetje tot de Sluus.‘ Hemink op zijn beurt vertelde dat het sluiscomplex weer zo goed als nieuw is. De sluis heeft acht deuren waarvan een aantal is gerenoveerd en een aantal volledig zijn vervangen. Alle deuren hebben elektrische aandrijving gekregen, inclusief de nivelleerschuiven. Van de bruggen zijn de elektrische aandrijvingen vervangen en alle bewegingswerken gereviseerd en het gehele sluiscomplex is geschilderd. Daarnaast is het sluiscomplex compleet gemaakt met een extra steiger die ruimte biedt aan 37 extra ligplaatsen. Samen met de ligplaatsen aan de Handelskade ontstaat hierdoor in het centrum van Zwartsluis een echte passantenhaven. Hemink is trots op Zwartsluis: ‘Het komt nu weer helemaal goed met Zwartsluis en haar recreatiemogelijkheden.‘ Wethouder Lucas Boshove liet de aanwezigen het nabij gelegen Toeristisch Ontmoetingspunt (TOP) zien. Burgermeester Hofland, wethouder J.W. Wiggers en dhr. Hemink namen vervolgens plaats op de Zwartsluizer botter ZS 13 en onder andere wethouder Wolbert Meijer nam plaats in de volgsloep de Kranerweerd. Door met deze boten door de Kolksluis te varen werd de sluis dan officieel weer in gebruik genomen.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.