abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vakantie
De kans is vrij groot dat volgende week flink zonnig verloopt. Daarbij komen de maxima mogelijk zelfs hoger uit dan deze week. Onze stelling: Vanwege het mooie weer blijven wij dit jaar tijdens de vakantie in Nederland.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
In Meppel breidt de wijk Berggierslanden zich in rap tempo uit. In dit d...
Omwonenden van percelen met bloembollen in Drenthe en met name in de gem...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Plus Artikelen
Nieuwleusen - Voor de open imkerijdag van de bijenhouders Nieuwleusen en...
Staphorst - Grandioos weer, 33 heteluchtballonnen, tweehonderd passagier...
Zuidwolde - Kar Ga Door loopt zo langzamerhand tegen de grenzen aan wat ...
Nijeveen - Louise Groen wil volgende week met een sponsoractie - tijdens...
Regio

Rouvener Derk Compagner overleden

Geplaatst op Wednesday 12 December 2007 10:06
  • Bijlage 1 © NDC mediagroep

pinterestmail

ROUVEEN - Schrijver, dichter, journalist en bekende Rouvener Derk Compagner (58) is maandagmiddag overleden. Compagner was al geruime tijd ernstig ziek. De laatste maanden ging het bergafwaarts en eergisteren overleed de kleurrijke Rouvener, die ook vrij regelmatig te vinden was in de kolommen van deze krant, als schrijver én als onderwerp.

Derk Compagner deed eigenlijk te veel om op te noemen. Hij was een groot kenner van de streektaal en de gebruiken in Staphorst en Rouveen. Hij schreef ook veel in het dialect van de streek. Tot aan zijn overlijden was Derk druk. Als het goed is komt er binnenkort nog een dichtbundel van hem uit. Om zijn kennis van de bijzondere gemeente Staphorst was hij ook betrokken bij de film ‘Stiene, schilderes op Staphorst‘ uit 2005. Compagner deed de interviews in het dialect en door zijn kennis wist hij door te dringen tot plekken die voor buitenstaanders gesloten bleven. Hij was ook lang voorzitter van de Schrieverskring en ook was de Rouvener betrokken bij de IJsselacademie. Vorig jaar rond deze maand stond Compagner nog in deze krant met een signeersessie van zijn romans ‘Met voorbedachten rade‘ en ‘Het geheim van de bos‘ bij boekhandel De Haan. Hij schreef zijn eerste boek onder het pseudoniem Roy Dörrick (Rode Derk). Compagner was zelf rossig, vandaar deze schrijversnaam. Compagner was ook een van de webloggers van de weblog van Rouveen. In die hoedanigheid en omdat hij stukken maakte voor de pers, was hij frequent met schrijfblok en fototoestel te vinden bij meerdere gelegenheden in Rouveen en Staphorst. Overal was hij een graag geziene figuur, ook omdat hij zijn dorp Rouveen zo koesterde. Burgers die activiteiten ontplooiden om Rouveen op een positieve manier op de kaart te zetten, konden altijd een beroep op hem doen. Elk jaar was hij ook mede-organisator van de verzamelbeurs in het Koetshuus. Ook zat hij in de commissie van Zingend naar de Zondag. Derk had tijdens zijn ziekte veel steun aan zijn geloof, zo meldde hij aan de redactie van deze krant als er geïnformeerd werd hoe het met hem ging. De Rouvener werd ruim twee jaar geleden ziek. Door zijn geloof, vechtlust en positieve inslag heeft de schrijver en dichter het nog twee jaar volgehouden. Hij maakte de geboorte van een kleinkind nog mee en hij mocht nog een reis maken naar Canada. De uitvaart is zaterdag 15 december om 14.00 uur in de hervormde kerk in Rouveen. In plaats van bloemen vraagt de familie namens Derk een bijdrage voor het Baphumelele weeshuis in Zuid-Afrika. Eelco Kuiken

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.