abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Plus Artikelen
Havelte - Een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling, maar vanaf don...
Ruinen - Nog maar een paar jaar geleden leek de toekomst van het zwembad...
Eesveen – Het begon enkele weken geleden met een terloopse opmerking v...
Staphorst - Het was vorige week woensdag Boomfeestdag én Biddag voor G...
Regio

Drentse schilders vullen lege plekken Jaap Does op

Geplaatst op Sunday 2 December 2007 12:31
  • stilleven+van+Jaap+Does. © Boom+regionale+uitgevers

  • Bootjes+in+Tossa+de+Mar+van+Jaap+Does. © Boom+regionale+uitgevers

pinterestmail

VLEDDER - In Museums Vledder in de gelijknamige plaats zijn de komende tijd meer dan honderd werken van kunstschilder Jaap Does te koop. Does, geboren in Zaanstad, woonde meer dan 25 jaar in Vledder. Om gezondheidsredenen moest de bijna 84-jarige kunstenaar dit jaar verhuizen naar De Schiphorst in Meppel. De komende tijd vindt er een bijzondere verkooptentoonstelling plaats in het museum. Deze loopt zo goed dat de lege plekken worden opgevuld met werk van andere Drentse schilders.

In Museums Vledders hangen tientallen schilderijen en aquarellen van Jaap Does. Stillevens, landschappen, portretten en naakten: een levenswerk. Maar Does maakte ook veel etsen in zijn leven en ook die zijn er te koop. Hij woonde en werkte in Koog a/d Zaan, Vorden, Arnhem en Amsterdam. De Zaankanter was leerling van de Academie ‘Kunstoefening‘ in Arnhem en van de Rijksacademie in de hoofdstad. Enige tijd was hij lid van kunstenaarsgroep ‘De Onafhankelijken‘. Museumeigenaren Henk en Erna Plenter kochten de werken via de notaris die de belangen van de kunstenaar behartigt. Does schildert niet meer. Dit jaar verhuisde hij naar een verpleeghuis. Zijn vrouw overleed een jaar of zes geleden en alleen wonen in het grote huis aan de Wapserweg, dat kon niet meer. Kinderen heeft hij niet, directe familie evenmin. De notaris trof in de woning en atelier een ware kunstschat aan: tientallen werken, een leven lang in olieverf uitgewerkt, nu te zien en te koop in Museums Vledder. Als er zoveel verkocht wordt dat er lege plekken ontstaan in de tentoonstelling - en door de lage prijzen is dat wel de verwachting - komen op die lege plekken andere kunstenaars van en uit Drenthe te hangen. Enkele namen: J.J. van der Sande Bakhuysen, Jan Zondag,Joop Nijmeijer, Hein Kray, Jannie Jalving, George van Haecht, Frans Bultje, W.B. Tholen, Moulijn en tientallen anderen. Diverse verzamelaars hebben al hun medewerking toegezegd en gaan hun te verkopen werken aanbieden. In december 2006 werd ook zo‘n verkooptentoonstelling georganiseerd en dat was een groot succes.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.