abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst mag van de gemeente windmolens gaa...
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
Plus Artikelen
Zuidwolde - Honderden en misschien wel een paar duizend vrouwen en meisj...
Meppel / Balkbrug - In zeven dagen tijd ruim 7.000 kilometer door Scandi...
Rouveen - Inwoners uit Staphorst van 18 jaar en ouder mogen bepalen wat ...
Meppel - Behalve haar diploma van de opleiding Producten, Installeren en...
Regio

Drentse schilders vullen lege plekken Jaap Does op

Geplaatst op zondag 2 december 2007 12:31
  • stilleven+van+Jaap+Does. © Boom+regionale+uitgevers

  • Bootjes+in+Tossa+de+Mar+van+Jaap+Does. © Boom+regionale+uitgevers

pinterestmail

VLEDDER - In Museums Vledder in de gelijknamige plaats zijn de komende tijd meer dan honderd werken van kunstschilder Jaap Does te koop. Does, geboren in Zaanstad, woonde meer dan 25 jaar in Vledder. Om gezondheidsredenen moest de bijna 84-jarige kunstenaar dit jaar verhuizen naar De Schiphorst in Meppel. De komende tijd vindt er een bijzondere verkooptentoonstelling plaats in het museum. Deze loopt zo goed dat de lege plekken worden opgevuld met werk van andere Drentse schilders.

In Museums Vledders hangen tientallen schilderijen en aquarellen van Jaap Does. Stillevens, landschappen, portretten en naakten: een levenswerk. Maar Does maakte ook veel etsen in zijn leven en ook die zijn er te koop. Hij woonde en werkte in Koog a/d Zaan, Vorden, Arnhem en Amsterdam. De Zaankanter was leerling van de Academie ‘Kunstoefening‘ in Arnhem en van de Rijksacademie in de hoofdstad. Enige tijd was hij lid van kunstenaarsgroep ‘De Onafhankelijken‘. Museumeigenaren Henk en Erna Plenter kochten de werken via de notaris die de belangen van de kunstenaar behartigt. Does schildert niet meer. Dit jaar verhuisde hij naar een verpleeghuis. Zijn vrouw overleed een jaar of zes geleden en alleen wonen in het grote huis aan de Wapserweg, dat kon niet meer. Kinderen heeft hij niet, directe familie evenmin. De notaris trof in de woning en atelier een ware kunstschat aan: tientallen werken, een leven lang in olieverf uitgewerkt, nu te zien en te koop in Museums Vledder. Als er zoveel verkocht wordt dat er lege plekken ontstaan in de tentoonstelling - en door de lage prijzen is dat wel de verwachting - komen op die lege plekken andere kunstenaars van en uit Drenthe te hangen. Enkele namen: J.J. van der Sande Bakhuysen, Jan Zondag,Joop Nijmeijer, Hein Kray, Jannie Jalving, George van Haecht, Frans Bultje, W.B. Tholen, Moulijn en tientallen anderen. Diverse verzamelaars hebben al hun medewerking toegezegd en gaan hun te verkopen werken aanbieden. In december 2006 werd ook zo‘n verkooptentoonstelling georganiseerd en dat was een groot succes.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.