abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Gele hesjes
Na Frankrijk en België zijn er nu ook protesten van 'gele hesjes' in Nederland. De beweging in Nederland is nog niet zo groot, in Meppel waren zaterdag minder dan tien actievoerders op pad. Onze stelling: Ik doe mee met de gele hesjes want de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit.
dossiers
Het voormalige gebouw van Stad & Esch Zuideinde en de vroegere Zuidersch...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Talen Recycling en de gemeente Staphorst hebben een conflict over de gro...
In de nacht van woensdag 31 oktober op donderdag 1 november ontstond er ...
Plus Artikelen
Meppel - ‘Het is een gekkenwerk. Echt een gekkenwerk.’ Sinds een paa...
Meppel - De Nieuwveense Landen is de eerste Drentse woonwijk die volledi...
Meppel - Tussen de nog te bouwen stadswoningen op de plek van de aanbouw...
Zwartewatersklooster - Op het kerkhof in Zwartewatersklooster wordt al 7...
Regio

Zonder tijdmachine terug naar het verleden

Geplaatst op zaterdag 21 april 2007 16:43
pinterestmail

NIEUWLEUSEN – Burgemeester Leo Elfers van de gemeente Dalfsen heeft zaterdagochtend, gestoken in een prachtig kostuum van `een gegoede burger‘ de troepen van de Napoleontische Associatie der Nederlanden (NAN) geinspecteerd. Hij reed in een koets van Stal van der Kolk. Zo‘n kleine tweehonderd `soldaten‘, van diverse verenigingen voor levende geschiedenis uit binnen- en buitenland zijn dit weekend naar Nieuwleusen gekomen om achter het Palthebos twee veldslagen uit te vechten. Geen kinderachtig werk. Het moet zo authentiek mogelijk. Er vallen geen doden, maar dat is dan ook alles.

De veldslagen zijn natuurlijk prachtig, maar het bivak even verderop is net zo mooi. Tientallen tenten, zogeheten kampvolgsters die eten koken, exercitie der troepen, het rekruteren van nieuwelingen, de NAN heeft er echt werk van gemaakt. Honderden liefhebbers hebben vanochtend en vanmiddag een kijkje genomen, in afwachting van de grote slag tussen de Fransen en de Geallieerden. Monden vielen open van verbazing en bewondering. Gratis kan er vandaag en morgen gekeken worden naar een slagveld uit begin 19e eeuw, maar vooral ook naar de manier, waarop de soldaten leefden. Een kleine tweehonderd soldaten, kampvolgsters, `gegoede burgers‘, kwajongens, tamboers en anderen zijn naar Nieuwleusen gekomen om de slag zo echt mogelijk te maken. Achter Museum Palthehof hebben de soldaten vrijdagavond hun bivak ingericht. Er wordt geslapen in tenten op zakken hooi (koud vannacht!), eten wordt gekookt door de kampvolgsters op houtvuren. En het mooie is, het publiek mag er gewoon bij. Zonder tijdmachine toch terug in de tijd. Leerzaam en leuk voor jong en oud. Het voor de regio zeer bijzondere evenement wordt vandaag (zaterdag) en zondag gehouden door de Stichting Midzomeravondfestival Nieuwleusen, in samenwerking met de Napoleontische Associatie der Nederlanden (NAN)en de daarbij aangesloten verenigingen voor levende geschiedenis. Het evenement wordt mede gesubsidieerd door het Cultuurfonds van de gemeente Dalfsen. 194 `Soldaten‘ uit Engeland, Frankrijk, Belgie en Nederland, ingedeeld in een geallieerd leger en de Fransen, gaan elkaar twee keer te lijf op de vlakte achter het Palthebos. Zaterdagmiddag om 14.00 uur brandde de strijd los. Honderden mensen bekeken het gevecht. `Prachtig dat dit in Nieuwleusen te zien is‘, zo klonk het. Doel van de bij de overkoepelende NAN aangesloten verenigingen is mensen te laten zien hoe het ging tijdens de Napoleontische jaren. ‘Soldaten’ die meevechten zijn leden van diverse Napoleontische verenigingen uit zo’n beetje heel Europa. Het zijn natuurlijk geen echte soldaten. Het zijn mannen en vrouwen die houden van de geschiedenis levend te maken. De gevechten vandaag en morgen vinden plaats met authentieke voorladers, musketten, en pistolen. Ook de sabels worden ter hand genomen. Uniformen kloppen tot in detail. Ouderwetse manoeuvres worden door de verschillende legers uitgevoerd. Gevaar is er niet, want het gaat om losse vlodders. Roken doet het wel. Toch gaat het er doorgaans zeer heftig aan toe. Kruitdampen, vallende soldaten en veel geschreeuw en gekrijs. Prachtig voor het publiek. Een geschiedenisboek wordt uitgebeeld. (Foto`s: Wilbert Bijzitter)

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Meppeler Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.